• Dolovke predstavljaju svoje rukotvorine Pančevcima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Članice Udruženja žena „Dolovke“ su preko zime vredno radile na projektu VEZ – STARI ZANAT NAŠIH BAKA „VEZENE DOMAĆICE“, i posle tri meseca svoje rezultate će predstaviti na izložbi koja će biti otvorena u utorak, 28. februara od 12h u prostorijama Turističke organizacije Pančevo. 

    Sredstva za izradu domaćica u iznosu od 80.000 dinara došla su putem konkursa za finansiranje projekata ženskog preduzetništva za razvoj novih proizvoda u okviru nematerijalnog kulturnog nasleđa koji je raspisao Grad Pančevo. Cilj projekta VEZ – STARI ZANAT NAŠIH BAKA „VEZENE DOMAĆICE“ je razvoj i revitalizacija poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, u ovom slučaju veza koja jedne od tehnika umetničkog ručnog rada.

    Udruženje žena „Dolovke“ neguje tradiciju i domaću radinost i bavi se očuvanjem starih zanata, a sve u cilju da se podstakne žensko stvaralaštvo i preduzetništvo.

    – Domaćice koje smo napravile predstavljaju znanja i veštine, koje zajednice i grupe prepoznaju kao deo svog nematerijalnog kulturnog nasleđa, rekla je Dragana Marić.

    Prvi segment ovog projekta bilo je druženje sa edukatorskom Smiljkom Bulatović iz Kikinde koja je „Dolovkama“ pričala o istorijatu nastanka veza, upoznala ih je sa materijalima, opremom i priborom, a ostali susreti su bili praktičan deo samostalnog veza na belom platnu.

    – Na ovaj način smo dokazale sa smo spremne da usavršavamo svoje znanje i veštine u oblasti starih zanata – ručni rad. Nadamo se da će žene u nekoj skorijoj budućnosti moći da plasiraju svoje rukotvorevine i da time ekonomski doprinesu sebi, a i udruženju, istakla je Dragana Marić.

    Članice Udruženja žena „Dolovke“ su preko zime vredno radile na projektu VEZ – STARI ZANAT NAŠIH BAKA „VEZENE DOMAĆICE“, i posle tri meseca bavljenja vezom svoje rezultate će predstaviti na izložbi koja će biti otvorena u utorak, 28. februara od 12h u prostorijama Turističke organizacije Pančevo. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Koncert plesača Pančeva povodom Svetskog dana plesa

    Povodom Svetskog dana plesa u ponedeljak, 29. aprila u 18 časova, plesači grada Pančeva, na inicijativu mažoretkinja Pančevačkih Lavica, organizuju koncert na platou ispred Gradske […]