Nedelja, 26. Jun 2016 - 21:00

Ex Teatar Fest: Predstava „Čudna petlja”

 

U nedelju, 26. juna, u 21 čas u Dvorani Kulturnog centra Pančeva biće odigrana pozorišna predstava „Čudna petlja” Simona Grabovca i Šandora Šuranjija, koja je zasnovano na mislima i delima Deže Kostolanjija, Krisa Katlera, Ernsta Jandla, Bernarda Montoa, G. I. Gurdijeva, P. D. Uspenskog. Izvešće je Pozorišno udruženje „Letnji bioskop”, Pozorište „Deže Kostolanji” i Kulturni centar Novog Sada.

„Čudna petlja” je plesna predstava inspirisana pesmama Simona Grabovca, pesnika iz Novog Sada, koja govori o Šandoru Šuranjiju, mladom čoveku koji se nakon studija filozofije zapošljava kao scenski radnik u pozorištu i tako otkriva sebi bliske ideje. Šandor predstave prati vireći kroz pukotine scenografije i analizira ih, spoznaje energiju u prostoru, značaj predmeta i rekvizita, i počinje da piše o kontinuitetu prostora koji glumci zahvataju, od predstave do predstave, o istovetnom putu koji prelaze kako bi evocirali istovetna emocionalna stanja.

„U pozorištu ’Deže Kostolanji’ Deneš Debrei je svojom novom predstavom vezao publiku u petlju. ’Čudna petlja’, predstava bazirana prvenstveno na pokretu, govori nam o životnim mogućnostima, ljudskim vezama, a pomalo i o našoj svakodnevici.

Radi se o komadu koji se može razumeti na više načina i izazvati različita tumačenja, te ga vredi pogledati više puta. Jednom kada smo raspoloženi, drugi put kada nas nešto tišti, a jednom prilikom samo zato što je dobar osećaj sedeti u pozorištu, ili čak i u prilici kada nam se baš ne mili toliko to sedenje.

Glumci stupaju u akciju još u holu, zamolivši publiku da ispred velikog, zategnutog smeđeg papira iscrta krug oko njih. Prisutni gledaoci s velikim entuzijazmom crtaju ugljenom i tako se pomaljaju siluete šest ljudi na smeđem papiru. Čime ćemo da ih ispunimo zavisi samo od nas. Već ova scena predskazuje da će u predstavi mnogo toga zavisiti od otvorenosti publike, kao i od njene spremnosti da zanemari klasičan vid gledanja predstave i da dopusti da je blago, a možda i na pomalo čudan način, predstava veže u petlju.”   Žofi Serda

Režija: Deneš Debrei

Igraju: Emeše Nađabonji, Oršolja Cumbil, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš, Heni Varga

Kompozitor: Milan Nenin

Scenografija: Ema Pešti

Svetlo: Boris Butorac

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Nedelja, 26. Jun 2016 - 21:00