svečanost
Društvo

Dodeljena priznanja višestrukim davaocima krvi

Pančevo, Uto, 01/12/2015 - 12:44
Mirjana Marić


Na svečanosti povodom dodele priznanja višestrukim davaocima krvi, koja je održana u ponedeljak, 30. novembra u Kulturnom centru Pančeva, uručene su nagrade i odata zahavalnost svim davaocima, saradnicima i volonterima, kao i onima koji su organizovali redovne i vanredne akcije dobrovoljnog davanja krvi u proteklih godinu dana. Svečanost je organizovao Crveni krst i Služba za transfuziju Opšte bolnice Pančevo uz podršku Grada Pančeva.

Dodela priznanja najhumanijima među nama, organizovana je po četvrti put, kao i uvek u mesecu novembru kada i Grad Pančevo obeležava Dan grada.

Povod je lep i veoma značajan. Po četvrti put na ovakav način, u vreme obeležavanja praznika, imamo priliku da ugostimo, da se zahvalimo i čestitamo višestrukim davaocima krvi kojih na ovoj svečanosti ima oko dve stotine. Priznanja će večeras dobiti dobrovoljni davaoci koji su krv dali 35 i 50 puta, a ona posebna će dobiti rekorderi koji su krv dali 75, kojih ima dvadeset i šestorica njih koji su krv dali 100 puta”, rekla je dr Jelena Pešić, načelnica Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo.

Ona se posebno zahvalila medijima, saradnicima iz raznih organizacija, udruženjima, pojedincima i školama koji su omogućili da bolnica nesmetano radi i istakla da su načela po kojima Transfuzija radi najbolja načela koja postoje, a to su dobrovoljno, neplaćeno i anonimno davalaštvo krvi.

Gostima se obratio i dr Milan Kovijanić, predsednik Crvenog Krsta Pančevo i član upravnog odbora Crvenog Krsta Srbije, koji je rekao da se Crveni Krst već godinama zajedno sa Službom za transfuziju krvi bavi pitanjima dobrovoljnog davalaštva krvi. On je objasnio da je zadatak Crvenog Krsta je da promoviše i da motiviše ljude da dobrovoljno daju krv, a da samo sakupljanje, obradu i distribuciju krvi radi isključivo Služba za transfuziju Opšte bolnice Pančevo.

S obzirom da sam više godina na ovoj funkciji, rizikujem da ću ponoviti nešto što sam već rekao, ali moram da kažem da u ova ne baš tako lepa vremena, kada se sve, nažalost, kupuje i prodaje, neko bez ikakve nadoknade, dobrovoljno, nekom anonimnom poklanja svoju krv. U Pančevu je to zaista dugogodišnja tradicija i možemo da sa pohvalimo da smo na vrhu liste sredina po broju ljudi koji dobrovoljno daju krv.

Dr Kovijanić je dodao da se dobrovoljno davanje krvi uvek povezuje s operacijama i velikim nesrećama kada je neophodan veliki broj jedinica krvi, ali da je važno shvatiti da u današnje vreme kada je medicina izuzetno napredovala postoje produkti krvi koji su neophodni za lečenje velikog broja bolesti, pa samim tim dobrovoljno davalaštvo ima mnogo veći značaj.

Svoje motive za ovako humanim činom kao što je dobrovoljno davanje krvi podelili su za portal 013info davaoci koji su krv dali 35 i 50 puta.

„Prvi put sam dao krv u srednjoj školi, pa mi je to ostala kao neka dobra navika. Do sada sam dao krv 36 puta. Ono što me motiviše je sazanje da je krv nekome potrebna. Često dobijamo i lične pozive, da krv dajemo namenski za neke ljude koji imaju teške bolesti. Mene taj čin ništa ne košta, a nekome znači puno, znači mu život!“, rekao je Ivan Mladenović.

Profesor fizičkog vaspitanja Marijan Lukić, primio je zahvalnicu za 35 dobrovoljnih davanja krvi. „Do sada sam krv dao 40 puta, a redovno sam počeo od 2002. godine, kada sam počeo da radim u Medicinckoj školi „Stevica Jovanović“ u Pančevu, zahvaljujući svojoj bivšoj koleginici Milki Šormaz koja me je prvi put odvela da dam krv. Na ovaj čin me motiviše humanost i primer koji želim da dam mladima, pre svega mojim učenicima. Glavni motiv mi je činjenica da sam uspeo da za ovih desetak godina aktiviram svoje bivše i sadašnje učenike da i oni postanu redovni davaoci krvi.

Među onima koji su dobili priznanja sreli smo i gospođu Nadu Anđelovski koja je krv dala 40 puta, a na ovoj svečanosti zahvalnicu je dobila za 35 dobrovoljnih davanja krvi. „Prvi put sam dala krv u novembru 2001. godine, kada je Transfuzija došla u firmu „Novitet“, u kojoj sam tada radila. Motiviše me život, ljudi, humanost, pravičnost i želja da nekome pomognem. Ja sve ovo gledam kroz svoju porodicu, kroz svoju decu."

U toku večeri upoznali smo i jedan od najsvetlijih primera humanosti i inspiracije, a to su članovi porodice Jakab, gde je otac dobrovoljno dao krv 100 puta, a sin 50.

Daj krv, drugom ćeš pomoći je geslo kojim se ja vodim. Prvi put sam krv dao 1975. godine, kada sam bio u vojsci. Te iste godine sam počeo da radim. Prošle godine sam napunio 65, i prestao da dajem krv, a ove godine sam otišao u penziju. Ceo svoj radni vek sam bio dobrovoljni davaoc krvi. Osnovni motiv mi je uvek bio da nekome pomognem. Kada znaš da ćeš nekome pomoći, to te čini srećnim“, rekao je rekorder u davanju krvi Deže Jakab.

Ovaj humani čovek inspirisao je svog sina koji je rekao da je stalno slušao oca kako priča o dobrovoljnom davanju krvi, pa je on za vreme bombradovanja 1999. godine, odlučio da prvi put da krv. „Uvek mi je to predstavljalo poseban čin i zadovoljstvo da odlazim sa ocem i dajem krv. Kretali smo uvek rano, tamo bili prvi i vremenom mi se rodila motivacija da ga dostignem“, rekao je Željko Jakab.

Posebna priznanja za 75 dobrovoljnih davanja krvi dobili su Radovan Amišić, Milan Božić, Dragan Bujošević, Sava Vranić, Dragoljub Vuković, Ivo Gugović, Zoran Golubović, Stevan Dabić, Predrag Dimitrijević, Zoran Dizdar, Aleksandar Đurđev, Dragan Jovanov, Dragoslav Jovičić, Radoje Kovačević, Franja Kral, Momir Matunović, Brativoje Simić, Milorad Stanković, Desimir Ćirić i Zvonko Cvetković.

Aposolutni rekorderi sa 100 dobrovoljnih davanja su Deže Jakab, Janoš Bisak, Slobodan Gubić, Svetislav Jovanov, Dragan Ostojić i Emil Aliti.

U znak podrške i zahvalnosti prema najhumanijima, priređen je kulturno-umetnički u kome je učestvovalo Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, kao i Podmladak  i Dečji hor PSCPD-a, kojima su dirigovale mr Vera Carina i Borjana Stražmešterov. U programu je učestvovao i orkestar „Neven" - tamburaški orkestar Muzičke škole “Jovan Bandur”.

U  2014. godini 3300 davalaca, doniralo 5431 u dozu krvi. Od uzete krvi napravljeno je oko 6500 različitih komponenata, kojima je lečeno oko 1500 bolesnika u Opštoj bolnici Pančevo.

M.M. Veličković
MarketingNajnovije vesti