• NIS TVRDI: Radnici izvođačkih firmi nisu diskriminisani unutar Rafinerije nafte Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Portal 013info.rs primio je pritužbe na odnos prema radnicima izvođačkih firmi u Rafinerije nafte, a NIS je negirao navode da su ti angažovani radnici navodno diskriminisani po pitanju korišćenja zajedničkih prostorija i parkinga.

    Prema navodi pisma koje je redakcija dobila u odnosu na zaposlene u NIS RNP angažovani izvođački tvrde da su „diskriminisani“ po pitanjima korišćenja pomoćnih prostorija, kao primer navode prostorije za pušenje i toalete, kao i kod korišćenja parkinga.

    Naveli su i da se pitaju da li će takvo postupanje NIS-a voditi ograničiti njihova prava i kada je u pitanju ulazak u menzu, ili pri hitno situaciji oko prevoza kolima hitne pomoći.

    Kompanija NIS, u svom odgovoru, apsolutno je negirala sve tvrdnje koje se tiču navodne diskriminacije zaposlenih u izvođačkim firmama po pitanju korišćenja zajedničkih prostorija, parkinga, uskraćivanja prava na ulazak u menzu i prevoza kolima hitne pomoći.

    “Sve navedeno je omogućeno zaposlenima izvođača, i to ne od strane naše kompanije, već od strane njihovog poslodavca“, navodi se u informaciji NIS-a.

    Kako se dodaje, „kao društveno odgovorna kompanija, NIS ima puno razumevanje za potrebe naših saradnika, zaposlenih u izvođačkim firmama“.

    Iz NIS-a objašnjavaju da je zarad potpunog razumevanja, važno imati u vidu da su odnosi kompanije NIS sa izvođačkim firmama regulisani normativno-pravnim aktima, na osnovu kojih NIS  stupa u odnose sa izvođačkom kompanijom, a ne sa njenim zaposlenima.

    „U skladu sa propisima, zaposlenima u izvođačkim firmama je njihov poslodavac dužan da obezbedi topli obrok, organizovani prevoz i druge usluge koje su definisane zakonskim regulativama i internim aktima izvođača. NIS kao naručilac usluge kupuje određenu uslugu, odnosno ima ugovorni odnos sa određenom izvođačkom firmom, a ne sa konkretnim zaposlenima. Na tim kompanijama je dalje da omoguće svojim zaposlenima uslove neophodne za njihov nesmetani rad.“, navodi se u informaciji NIS.

    Kada je reč o prostoru za parkiranje, NIS dodaje da Rafinerija nafte u Pančevo raspolaže sa nekoliko parking lokacija unutar i izvan teritorije same rafinerije i NIS je sa svoje strane obezbedio dva parking prostora samo za potrebe izvođačkih firmi koje su angažovane na radovima u rafineriji.

    Iz ove kompanije navode da su otvoreni za svaku vrstu saradnje i da svakodnevno primenjuje dobre primere u praksi. Podsećaju da tradicionalno organizuje i godišnji Forum u svojim poslovnim prostorijama sa svojim izvođačima gde se razgovara o unapređenju procesa bezbednog i uspešnog rada.

    Naše interesovanje je pre svega o tačnosti ovakvih informacija, odnosno o praksi unutar NIS RNP kod odnosa prema radnicima angažovanim preko firmi izvođača radova.

     

    Portal 013info.rs primio je pritužbe na odnos prema radnicima izvođačkih firmi u Rafinerije nafte, a NISje negirao navode da su ti angažovani radnici navodno diskriminisani po pitanju korišćenja zajedničkih prostorija i parkinga.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]