Sreda, 14. Oktobar 2015 - 19:00

Dokumentarni film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita”

zivi svet vrsackih planina

 

U sredu, 14. oktobra u Galeriji Bate Mihajlovića, u 19 časova biće prikazan autorski film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita“, koji je napravio Milivoj Vučanović, član Prirodnjačkog društva "Gea" i čuvar prirode u oba ova područja. 

Vršačke planine i Mali rit su dva najveća i najznačajnija zaštićena prirodna područja u opštini Vršac. Na ukupno 5300 hektara čine jedinstvenu ekološku celinu, prostirući se istočno i severoistočno od Vršca, u neposrednoj njegovoj blizini. Živi svet ovog područja veoma je bogat i raznovrstan, sa ukupno 1200 vrsta biljaka, više od 200 vrsta ptica i više od 35 vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Milivoj Vučanović – Mile, član je Priridnjačkog društva „Gea“ i čuvar prirode u oba ova područja. Tokom terenskih obilazaka, Mile je kamerom beležio prirodne zanimljivosti i lepote, ali i vredne istraživačke i naučne nalaze. Od snimaka iz perioda 2008 – 2014. godine, u različita godišnja doba, napravio je autorski film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita“.

Film na uzbudljiv način, sa do sada neviđenim kadrovima iz blizine, neposredno i slikovito prikazuje bogatstvo živog sveta i ekoloških odnosa. U netipičnom ambijentu za Banat, mogu se videti sve one vrednosti koje ovaj predeo čine posebnim. Prikazani su i faktori ugrožavanja, ali i pozitivni primeri, kroz aktivnosti volontera PD „Gea“, koje doprinose smanjenju negativnog uticaja čoveka na prirodu.

Snimatelj i autor teksta: Milivoj Vučanović

Montaža i režija: Ana Toader

Izdavač: Prirodnjačko društvo „Gea”

Saradnici: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Novi Sad, Javno preduzeće „Varoš“ Vršac i Ekološko udruženje „Avalon“ iz Vršca

Sreda, 14. Oktobar 2015 - 19:00