Nedelja, 27. Decembar 2015 - 20:00

Koncert Amire Medunjanin

amira

 

Pre nego što je počela da se bavi muzikom, Amira Medunjanin je imala dobro plaćen posao na kome je od stranaca čula dosta negativnih komentara i predrasuda o svom narodu što ju je veoma pogodilo. U želji da im dokaže da greše, napustila je posao i započela više nego uspešnu karijeru. Njena ljubav prema usmenoj tradiciji muzike uticala je da stvori jedinstven stil koji ne pristaje na kompromise zarad popularnosti.

Detinjstvo je provela u naselju Hrasno, a često je išla sa roditeljima u Trebević na izlete. Za Sarajevo je vežu mnogobrojne uspomene, a jedan od najboljih životnih perioda joj je 1984. godina kada su se u njenom rodnom gradu održale Zimske olimpijske igre. Smatra ga najlepšim gradom na svetu i uživa da posećuje manifestacije kao što su Sarajevo Film Festival, Jazz Fest, Xenofoniu, i druge.

Zanimljivo je da početak njene karijere nije vezan za Sarajevo gde su sevdalinke dominantne, već za Holandiju i druge države u kojima joj je bilo teže da dođe do izražaja. Pošto odlično zna engleski jezik, uspešno je predstavila svoju umetnost publici u Zapadnoj Evropi i na svetskoj World Music sceni. Novinar Garth Cartwright ju je uporedio sa pevačicom Billie Holiday što joj naročito i ne prija. Odrastala je uz muziku Azre, EKV-a, Seks pistolsa, Nika Kejva, i drugih.

2003. godine snimila je singl „Mujo đogu po mejdanu voda” kao gost muzičke grupe Mostar Sevdah Reunion na albumu „A secret gate”. Nakon dužeg preslušavanja Nade Mamule, može se primetiti da se Amira ne protivi uticaju starijih pevača, već često pokušava da dočara njihove emocije.

2005. godine snima svoj prvi album pod nazivom „Rosa” u izdanju Snail Records, Holandija, koga je muzički kritičar Clive Davis, The Sunday Times, proglasio dobitnikom prestižne nagrade „Album godine”. Na ovaj način Amira je olakšala put ostalim muzičarima koji su želeli da započnu inostranu karijeru i promovisanje balkanske muzike i običaja.

2008. godine je održala koncert u Bosanskom kulturnom centru tokom Jazz Festa u Sarajevu.

2009. godine snima album „Live” koji izdaje Gramofon, a sadrži snimke sa koncerta iz 2008. godine. Takođe, objavljuje album „Zumra” koji spaja tradicionalnu muziku i harkonikašku izvedbu poznate umetnice Merime Ključo. Doživeo je veliki uspeh što najbolje pokazuje muzička nagrada „Indexi” i objavljivanje za područje celog sveta od strane izdavačke kuće Harmonia Mundi.

2010/2011. godine izlazi album „Amulette” u izdanju Harmonia Mundi. Na njemu sarađuje sa mnogim domaćim i stranim kolegama od kojih su neki: Vlatko Stefanovski, Kim Burton, Walter Quintus, i drugi. Naišao je na pozitivne kritike u mnogim uglednim svetskim časopisima, a muzički magazin iz Britanije, Songlines, proglasio ga je Top of the World izdanjem.

2012. godine Fondacija Orange Amiri dodeljuje nagradu za jedan od 5 najboljih ženskih vokala u 2012. godini. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordi Savalla sa kojim i dan danas nastupa i sarađuje

2014. godine objavljuje četvrti album „Silk and Stone” u izdanju Aquarius Recordsa. Neki od saradnika su: Bojan Zulfikarpašić, Nenad Vasilić, Hakan Gundor, Osman Tokcan, Stjepan Horvat, i drugi. Takođe, za ceo svet ga ponovo objavljuje Harmonia Mundi.

Imala je dve turneje sa po dva nastupa od kojih je jedan bio 17. novembra u Zagrebu, a drugi 18. novembra u Beogradu. Drugu turneju je održala u Holandiji 12. maja u Amsterdamu i 14. maja u Utrehtu. 14. marta 2015. godine nastupala je u Sava Centru u Beogradu kome se rado vraća i u kome bi volela da živi.

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Nedelja, 27. Decembar 2015 - 20:00