Dragan na početku radne akcije
Društvo

BANATSKO NOVO SELO: Dragan Miletić godišnje skupi dve i po tone plastike!

Pančevo, Ned, 22/04/2018 - 08:32
Gordana Bušin

 

Dragan Miletić (1960) iz Banatskog Novog Sela poslednje četiri godine skuplja plastičnu ambalažu i limenke na području svog sela. Redovno obilazi tek 15 kuća koje odvajaju ambalažu za njega. Nakon održavanja raznih seoskih manifestacija pojavi se Dragan i pokupi flaše od sokova i vode i spakuje ih u velike vreće koje nakači na prikolicu bicikla. Zaposlen je kao domar novoseljanskog Doma kulture, ali pronašao je način kako da korisno iskoristi višak slobodnog vremena.

Jednog aprilskog popodneva Dragan je krenuo u akciju i vožnju biciklom. Objasnio je kako je sve počelo - Prvo sam čuo na televiziji da je krenula reciklaža sa flašama i limenkama i da je to korisno za svako mesto, da tako može da bude čistije i lepše, jer znate da plastika teško propada. Raspitao sam se malo, pa sam hteo makar da probam, ali posle je krenulo dobro i tako već četiri godine.

Zavisi od vremenskih prilika, ali 3-4 puta godišnje prođem biciklom selom i pokupim ambalažu. Godišnje skupim dve i po tone flaša i 350 kg limenki zahvaljujući ljudima koji mi to ostavljaju i čekaju da dođem - kaže Dragan za 013info.

 

20180421_123025.jpg

 

Razlozi Draganove angažovanosti su čistoća sela i slobodno vreme koje ima - Drago mi je da mogu nekako da očistim moje selo, jer ja sam rođen baš ovde, u Novom Selu, i sve vreme živim ovde. Dok ovo obavljam svašta vidim, čujem, nekog sretnem, eto, nešto zanimljivo se desi.  Sve što skupim predam dalje, to ide u Beograd, u neku topionicu. Bolje tako, nego da pravimo nepotrebno smeće, je l’ tako?

Usput nešto malo zaradim. Biciklo na akumulator sam kupio od zarade, tj. od prodaje flaša, plus sam stavio i našu zastavu, jer tako mi lepše – skromno objašnjava Dragan Miletić, raspoložen zbog sitnog zadovoljstva koje mu ispunjava lepe dane u godini.

 

20180421_123233.jpg

 

Svi Novoseljani koji bi želeli da odvajaju materijal za ovu vrstu reciklaže dovoljno je samo da se obrate Draganu i objasne na koju adresu da dolazi. Na taj način svako može doprineti očuvanju zdrave sredine u kojoj živi.

 

 

 Marketing

Najnovije vesti