Društvo

BRANKO DRAGIĆEVIĆ - SEIZMOLOŠKI ZAVOD: Epicentar zemljotresa u Peščari bio 8 kilometara ispod zemlje

Pančevo, Čet, 10/08/2017 - 13:26
Vladimir Đoković

 

Zemljotres čiji je epicentar bio u Deliblatskoj pešari imao je magnitudu po Rihterovoj skali od 3,6 stepeni a intenzitet po Merkalijevoj skali između 5 i 6 stepeni. Iako je sam epicentar bio 8 kilometara ispod zemlje ovaj zemljotres nisu osetili samo južnobanaćani već i žitelji beogradske Karaburme.

- Očevici koji se zateknu u epicentre opisuju potmulu tutnjavu od tog drobljenja materijala u zemlji. Spominju da su čuli huk – poput voza koji prolazi kroz tunel. Zemljotrese često beležimo i ne dešavaju se ravnomerno. Ovaj je izazvao malo veće interesovanje, izjavio je rukovodilac Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

Prethodni zemljotres zabeležen u reonu Alibunara bio je  8. avgusta ove godine u večernjim satima. Na dubini od 13 kilometara sa magnitudom od 2 stepena Rihterove skale a treći stepen po Merkalijevoj skali.

- Ništa nije neobično da se zemljotresi dešavaju. Samo ranije niko nije primetio pa nisu privukli pažnju. Na tom području recimo 1988. godine bio je zabeležen je zemljotres koji je imao magnitudu od 4,3 stepena po Rihterovoj skali, navodi Dragičević.Marketing

Najnovije vesti