Društvo

Pančevci noćas osetili aerozagađenje - ukupni ugljovodonici, benzen, toluen, ksilen

Pančevo, Sub, 01/10/2016 - 09:07
Vladimir Đoković

PANČEVO, 1. oktobar - Noćas se u Pančevu opet teško disalo. Mnogi građani su upozoravali tokom noći između petka i subote, a posebno u satima posle ponoći, na aerozagađenje.

Gradski automatski monitoring aerozagađenja zabeležio je na mernoj stanici Vatrogasni dom visoke koncentracije ukupnih ugljovodonika (pik u 3 sata po ponoći od 841 mikrograma po kubiku vazduha), povišene koncentracije benzena (u istom satu vrednost od 106 mikrograma po kubiku vazduha) i toluene (u istom piku na istom mestu od gotovo 60 mikrograma po metru kubnom vazduha), dok je pik ksilola u istom momentu bio 30 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Prema online prikazu podataka gradskog monitoringa, merno mesto Vojlovica, inače najbliže Rafineriji nafte, a posebno prostoru za otpremu proizvoda drumom i prugom, nije radila. Dok merno mesto u ulici Cara Dušana prikazuje da je noćas bilo pojačanog prisustva ovih materija.

monitoring
tabela.jpg

Kako je objavljeno prošle nedelje, a prema najavama koje ima gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, posle remonta do prvih dana oktobra NIS Rafinerija nafte pokreće svoja postrojenja, a očekuje se i start Azotare posle remonta i rekonstrukcije dela postrojenja.

Istovremeno, zbog instaliranja novog softvera, deo gradskog monitoringa ne radi.

Iako je tokom remonta Rafinerija zaustavila sva svoja postrojenja u Pančevu, povremeno je u proteklom periodu bilo slanja otpadnih voda ka fabrici za preradu otpadnih voda HIP Petrohemije.Najnovije vesti

Društvo
Pančevo, snimak s robne kuće

Zašto je Pančevo tu gde jeste?

Tražeći zgodno mesto za formiranje gradskog naselja na banatskoj strani, najstariji Pančevci, "Bansiflije" su u srednjem veku našli suvi ocediti plato pored toka Tamiša i ovde osnovali Pančevo. 

Srbija

Umro Predrag Cune Gojković

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini, potvrđeno je RTS-u. Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine. Bio je pevač srpskih narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i

Politika

DS: Smanjiti Pančevcima porez

Pošto je Skupština Grada Pančeva usvojila rebalans kojim je gradski budžet uvećan sa 5,6 na 5,9 milijardi dinara “sugestijama, predlozima i primedbama” oglasila Demokratska stranka. U saopštenju