Foto: Privatna arhiva
Društvo

RAZGOVOR 013: Dr Minja Stojanović, specijalista digestivne hirurgije

Pančevo, Ned, 31/12/2017 - 08:40
Mirjana Marić

Načelnik hirurgije Opšte bolnice Pančevo doktor Minja Stojanović nedavno je odbranio subspecijalistički rad pod nazivom „Uticaj limfonodalnog statusa na preživljavanje kod operisanih od karcinoma želuca u Opštoj bolnici Pančevo od 2005. do 2015. godine” čime je zvanično postao specijalista hirurgije digestivnog trakta. Višegodišnje istraživanje pratio je njegov mentor prof. dr Slavko Matić, a u komisiji za odbranu bili su vrhunski stručnjaci u oblasti hirurgije jednjaka i želuca docent Dejan Stojakov i prof. dr Miloš Bjelović.

Dr Minja Stojanović godinama radi kao specijalista opšte hirurgije i magistar je medicinskih nauka. 

– Radim kao subspecijalista dugo, ali je za diplomu potrebno odbraniti i rad. U Pančevu je jako teško skupiti sopstvenu seriju rezultata i prikazati nešto na svojim operacijama. Upravo je to vrednost mog rada, što su to rezultati iz naše bolnice, pretežno sa mojih operacija – rekao je dr Stojanović.

Ovim radom obuhvaćeno je sto dvadeset totalnih gastroektomija želuca i trideset pet subtotalnih. Kako dr Stojanović navodi ova tema je izuzetno bitna jer limfonodalni, žlezdani status tkiva (da li ima metastaza na limfinim čvorovima ili ne) utiče u velikoj meri na preživljavanje pacijenata. Kao referenca uzima se periode od jedne, dve ili pet godina.

– Dosta je teško ispratiti sve pacijente tokom godina, veliki rad je bio pronaći sve njih, zatim analizirati sve histopataloške nalaze na patologiji. Zato je za sve to bilo potrebno dosta vremena, kako bi se obuhvatilo više pacijeneta kojima su intervencije rađene upravo u Opštoj bolnici Pančevo – rekao je dr Stojanović i dodao:

Na samoj odbrani rada je rečeno da prvi put neko iz opštih bolnica u Srbiji uradio takav rad, koji je složenu bolest i složene operacije prezentovao na takav način.

Foto: Privatna arhiva/Obrana rada na Medicinskom fakultetu
dr_minja_stojanovic.jpg

 

Prema rezultatima ovog rada od 2004. godine, od kada se operacije tumora želuca u pančevačkoj bolnici rade ovaj način, gde se posebna pažnja poklanja uklanjanju grupa limfnih žlezda zahvaćenih tumorom, utvrđeno je da je preživljavanje povećano i životni vek pacijenata produžen.

Kako dr Stojanović ističe tumor želuca nije toliko čest kao tumor debelog creva, ali je dosta progresivan i rešavanju ovog problema sa pristupa vrlo brzo. Pacijenti koji imaju tumor na želucu se operišu u roku od nedelju dana. Uspešnost zavisi od toga da li su tumori lokalni ili invazivni. Ukoliko su se rasuli po velikoj površini, tu često nema pozitivnih izgleda. Svaki korak koji napravi hurug na kraju ocenjuje patolog.

U poslednjih par godina se generalno pojavljuje manji broj pacijenata sa karcinomima, ali dr Stojanović smatra da ta brojka ne ukazuje na smanjenje već odliv pacijenata u neke druge ustanove. On tvrdi da je ovo nepotrebno jer pančevačka bolnica u svemu prati svetske trendove i da se sve više inovativnih zahvata radi i u našem gradu. Ovde je posebno istakao dr Janića koji je takođe specijalista digestivne hirurugije i koji se u poslednje vreme dosta usavršio u laparaskopskim zahvatima. Marketing

Najnovije vesti