zlatibor
Društvo

Sedamdeseti rođendan Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo

Pančevo, Uto, 18/10/2016 - 17:42
Mirjana Marić Veličković

Centralna proslava 70 godina postojanja Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo, održana je u utorak 18. oktobra, u Gerontološkom centru Pančevo. Događaju su prisustvovale brojne zvanice među kojima su bili i predsednik Saveza slepih Srbije, Milan Stošič i predsednik Saveza slepih Vojvodine, Vladimir Panin. 

Svečani program vodili su glumac Miroslav Žužić i saradnica Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva, defektolog Dobrila Jovanović. 

– Sedamdeset godina je prošlo kao tren. Za tih sedamdeset godina kroz organizaciju je prošlo puno ljudi i želim da se zahvalim svima koji su bili sa nama i onima koji su trenutno tu, koji su doprineli u sportskim, muzičkim i ostalim aktivnostima da naša organizacija bude ovako poznata i organizovana, rekao je Zlatibor Lazarov, predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva. 

Ova organizacija osnovana je u maju 1946. godine u Kačarevu. Osnovali su je slepi ratni, vojni invalidi koji su posle završenog lečenja bili privremeno smešteni u Školi za slepe „Veljko Ramadanović" u Zemunu, a zatim kolonizovani u selo Kačarevo. Prvi predsednik bio je Jovan Nikolić. Nakon deset godina, organizacija se seli u Pančevo i bira novi odbor i novog predsednika, Peru Đorđevića. Sadašnu organizaciju čini pet opština – Pančevo, Alibunar, Kovačica, Opovo i Kovin. Trenutno ima 468 članova i jedna je od vodećih organizacija ovog tipa u Srbiji. 

U Kačarevu je bio formiran i Dom za trajno zbrinjavanje slpeih lica koje je takođe 1956. premešteno u manastir Vojlovici, a sada se nalazi u nezavisnom objektu na Bavaništanskom putu, u blizini Pančeva. 

pesnikinja
14800273_10209611434177046_495311443_o.jpg

 

Na proslavi su bili i korisnici ove organizacije, a neki od njih su sa prisutnima podelili recitacije i na taj način, u velikoj meri obogatili kulturno-umetnički program. Ovom prilikom podeljena su i priznanja saradnicima Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo.

proslava
14724116_10209611434617057_1166360488_o.jpg

 Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.