zlatibor
Društvo

Sedamdeseti rođendan Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo

Pančevo, Uto, 18/10/2016 - 17:42
Mirjana Marić Veličković

Centralna proslava 70 godina postojanja Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo, održana je u utorak 18. oktobra, u Gerontološkom centru Pančevo. Događaju su prisustvovale brojne zvanice među kojima su bili i predsednik Saveza slepih Srbije, Milan Stošič i predsednik Saveza slepih Vojvodine, Vladimir Panin. 

Svečani program vodili su glumac Miroslav Žužić i saradnica Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva, defektolog Dobrila Jovanović. 

– Sedamdeset godina je prošlo kao tren. Za tih sedamdeset godina kroz organizaciju je prošlo puno ljudi i želim da se zahvalim svima koji su bili sa nama i onima koji su trenutno tu, koji su doprineli u sportskim, muzičkim i ostalim aktivnostima da naša organizacija bude ovako poznata i organizovana, rekao je Zlatibor Lazarov, predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva. 

Ova organizacija osnovana je u maju 1946. godine u Kačarevu. Osnovali su je slepi ratni, vojni invalidi koji su posle završenog lečenja bili privremeno smešteni u Školi za slepe „Veljko Ramadanović" u Zemunu, a zatim kolonizovani u selo Kačarevo. Prvi predsednik bio je Jovan Nikolić. Nakon deset godina, organizacija se seli u Pančevo i bira novi odbor i novog predsednika, Peru Đorđevića. Sadašnu organizaciju čini pet opština – Pančevo, Alibunar, Kovačica, Opovo i Kovin. Trenutno ima 468 članova i jedna je od vodećih organizacija ovog tipa u Srbiji. 

U Kačarevu je bio formiran i Dom za trajno zbrinjavanje slpeih lica koje je takođe 1956. premešteno u manastir Vojlovici, a sada se nalazi u nezavisnom objektu na Bavaništanskom putu, u blizini Pančeva. 

pesnikinja
14800273_10209611434177046_495311443_o.jpg

 

Na proslavi su bili i korisnici ove organizacije, a neki od njih su sa prisutnima podelili recitacije i na taj način, u velikoj meri obogatili kulturno-umetnički program. Ovom prilikom podeljena su i priznanja saradnicima Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo.

proslava
14724116_10209611434617057_1166360488_o.jpg

 Najnovije vesti

Društvo
Pančevo, snimak s robne kuće

Zašto je Pančevo tu gde jeste?

Tražeći zgodno mesto za formiranje gradskog naselja na banatskoj strani, najstariji Pančevci, "Bansiflije" su u srednjem veku našli suvi ocediti plato pored toka Tamiša i ovde osnovali Pančevo. 

Srbija

Umro Predrag Cune Gojković

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini, potvrđeno je RTS-u. Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine. Bio je pevač srpskih narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i

Politika

DS: Smanjiti Pančevcima porez

Pošto je Skupština Grada Pančeva usvojila rebalans kojim je gradski budžet uvećan sa 5,6 na 5,9 milijardi dinara “sugestijama, predlozima i primedbama” oglasila Demokratska stranka. U saopštenju

Društvo

Deo Pančeva sutra bez gasa

JP „Srbijagas“ obaveštava kupce na području Grada Pančeva, da će u petak, 21.07.2017. godine, u periodu od 10:30 do 19:00 časova, zbog intervencije na sanaciji oštećenja na gasnoj instalaciji u