Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

ANTIĆ: Sa ovim dugovanjima niko neće da bude partner pančevačke Azotare

Izvor: 
Tanjug Pet, 20/07/2018 - 11:20

Vlada Srbije ima razumevanja za radnike Azotare u Pančevu, za koju će biti otvoren stečaj u avgustu, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić i istakao da je stečaj bio iznuđen potez, jer ovakvu Azotaru, koja ima dugove preko 200 miliona evra niko neće.

Antić je naveo da do avgusta treba da se isplati socijalni program zaposlenima, za koji je naveo da je pristojan i solidan i dodao da će Vlada, preko Ministarstva privrede pokušati da učini da stečaj bude efikasan, kako bi se završio u najkraćim rokovima.

„Situacija u Azotari je vrlo kompleksna, ali ćemo posvećeno raditi da obezbedimo novu budućnost i novu šansu za Azotaru, pod novim okolnostima i bez ovih dugovanja. Sa ovim dugovanjima niko neće da dođe da bude partner Azotare i mi o tome intenzivno razgovaramo sa zaposlenima i verujem da je rezultat tih razgovora razumevanje", kazao je Antić za TV Pink.

 

Istakao je da Vlada ima puno razumevanja za situaciju u kojoj se nalaze radnici i ocenio da je ta situacija kompleksna za sve njih, ali takođe i da su oni razumni ljudi, koji shvataju u čemu je problem kada im se svi argumenti stave na sto.

„Kada se vidi da su dugovanja preko 200 miliona evra, kada se vidi da će ove godine, ako se nastavi da se radi kako se radilo do sada, se generisati još nekih dvadesetak miliona evra, svi vide o čemu se radi. Njima je ključno pitanje da li smo mi kao država spremni da se angažujemo da tražimo novu perspektivu za Azotaru i kada dobiju jasan odgovor 'da', onda mi postajemo partneri", kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, Azotara u koju je država uložila možda najviše energije, u jednom trenutku krenula je u proces stabilizacije, ali je jednog trenutka nastavila da generiše gubitke, sa tendencijom da ti gubici ove godine izađu iz okvira održivosti.

„Našli smo se u situaciji da nemamo alternative. Ovo je bio iznuđeni potez, koji mi nismo doneli srećni, ali i zbog obaveza prema MMF i zbog ozbiljnosti i finansijske odgovornosti i građana Srbije, mi smo morali da krenemo u pravcu stečaja", kazao je.

Naveo je da je država spremna da dodatno investira kako bi se sačuvala postrojenja Azotare, da se nakon toga krene u brz stečaj i da se nakon toga Azotara ponudi u privatizaciji.

„Ljudi moraju da shvate da stečaj nije nužno kraj neke kompanije, on može predstavljati i novu šansu za tu kompaniju, da se kroz stečajni postupak očiste dugovanja, da se ta imovina ponudi u procesu privatizacije", naveo je ministar.

Dodao je da će Vlada učiniti sve da motiviše strateške partnere da se zainteresuju za Azotaru nakon stečaja i da se nađe partner koji će nastaviti da je vodi.

Govoreći o pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor, Antić je rekao da se na tenderu pojavila i peta kompanija za otkup dokumentacije.
MarketingNajnovije vesti