Petak, 23. Septembar 2016 - 21:30 - 23:30

14. ETHNO.COM FESTIVAL – DAMIR IMAMOVIĆ Sevdah Takht

Nastup Damira Imamovića „Sevdah takht", u okviru 14. ETHNO.COM festivala, biće održan u petak, 23. septembra, u 21:30, u Kulturnom centru. 

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od detinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farahom Tahirbegovićem radi na monografiji pesama svog dede i jednog od najuticajnijih pevača u istoriji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje da gradi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu. 

U aprilu 2010. izdaje prvi solo CD, „Gramofon”, kojim se kruniše uspešna serija solo nastupa. Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom „Kolarcu“, vašingtonskom „Kennedy“ centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i drugim. Drugi solo CD, „Svrzina kuća” (iTM, 2011), snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u istoimenom muzeju u Sarajevu.

Od 2012. ponajviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bass) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U oktobru 2012. izdaju prvi CD i kreću na turneju po Evropi.

Damir 2015. godine potpisuje sa prestižnom izdavačkom kućom Glitterbeat Records i za njih izdaje novi album, „Dvojka”, koji se uz izvrsne međunarodne kritike pojavljuje 29. aprila 2016. Sevdah Takht Damira Imamovića izabran je za showcase koncert na festivalu WOMEX 2015. u Budimpešti.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljka Marina Andree snimila je i dokumentarni film „Sevdah”, koji je na Sarajevo Film Festu 2009. godine osvojio Prvu nagradu publike. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu „SevdahLab” – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže istoriju i estetiku ove tradicionalne umetnosti.

Nastupaju: Damir Imamović (vokal i tambur),  Ivana Đurić (violina), Ivan Mihajović (el. bas), Nenad Kovačić (perkusije).

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Petak, 23. Septembar 2016 - 21:30 - 23:30