Utorak, 17. April 2018 - 19:00

Arheoakustika: Sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije

U utorak 17. aprila u 19 časova u Narodnom muzeju Pančevo biće otvorena gostujuća izložba Muzeja nauke i thenike – Beograd pod nazivom  Arheoakustika: Sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije. Autori izložbe su Zorana Đorđević, Dragan Novković i Marija Dragišić. Izložba je posvećena prvim arheoakustičkim istraživanjima kod nas – ispitivanju odnosa zvuka i graditeljskog nasleđa srednjovekovne Srbije.

Arheoakustika ili arheologija zvuka bavi se istraživanjem i rekonstrukcijom zvučne slike prošlosti u arhitektonskom nasleđu, tretirajući ga kao slojevitu prostorno-vremensku strukturu. Ova multidisciplinarna oblast obuhvata saznanja iz polja arheologije, akustike, arhitekture, istorije umetnosti, muzikologije, itd. Jedna od tema arheoakustičkih istraživanja jeste i srednjovekovna crkvena arhitektura, jedinstven okvir celokupnog onovremenog razumevanja sveta, koja se razvijala kako bi zadovoljila potrebu aktivnosti religijske prakse i izražavanje misterija hrišćanstva. Shodno tome, bogosluženje, muzika i akustika preplitale su se u dinamičkom odnosu prema arhitekturi u okviru koje su se razvijale kroz istoriju.

Ova izložba govori u prilog tome da je akustika integralni sloj kako materijalnog tako i nematerijalnog crkvenog nasleđa srednjovekovne Srbije. Posetioci će moći da vide akustičke sudove ugrađivane u masivne zidove srednjevekovnih crkava, klepalo o koje se udaralo kao poziv na molitvu i neumsku notaciju korišćenu u onovremenim pojačkim knjigama.

Izložba će biti otvorena do 15. maja, a ulaz je besplatan

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Utorak, 17. April 2018 - 19:00