Utorak, 22. Decembar 2015 - 19:30

Književno veče sa Veselinom Dželetovićem u Apolu

knjiga

 

Kniževne večeri sa Veselinom Dželatovićem koje su do sada održane u Omoljici, Dolovu, Banatskom Brestovcu biće završene druženjem u pančevačkoj dvorani "Apolo", 22 decembra u 19:30h.  

Veselin Dželetović je autor romana "Srpsko srce Johanovo", istinite priče o trgovini ljudskim organima, po kom je snimljen i film. Poznanstvo sa Nemcem Johanom Vagnerom (2004), na srpskom groblju u jednom kosovskom selu, Dželetović beleži u romanu: "Njegova pojava i držanje govorili su da ponašanjem i odevanjem ne odgovara tom vremenu i prostoru. Bio je u skupom, otmenom odelu, i pitao sam se šta traži na sahrani. Bio je u pratnji jednog narednika Kfora. Prema njegovom kazivanju, cela priča postala mu je još čudnija kada je na groblju, tom čoveku prišao dečak koji je izgubio majku i zagrlio ga". Na Dželetovićevo pitanje ko je taj čovek, meštani su mu odgovorili: „Nećeš verovati, taj čovek tvrdi da u grudima nosi srce našeg Jovana. Imućan je i hoće da pomogne porodici.“ ​

„Nosio sam knjige na Kosovo, i otišao na sahranu. Od cele porodice ostao je samo dečak, kome su Albanci kidnapovali oca i povadili organe. Oko pet godina kasnije, dečaku su ubili i babu i dedu i bacili ih u kanal pored puta. U njihovo dvorište, opkoljeno bodljikavom žicom, petorica Šiptara upala je u kuću i prvo su ispred kuće preklali psa, a onda silovali dečakovu majku. Ona se obesila, jer nije mogla da podnese sramotu – kaže Dželetović , i dodaje: Bilo je nas desetak na sahrani te žene, i na groblju koje su Šiptari gotovo uništili, među polomljenim spomenicima i razbacanim krstačama primetio sam čoveka koji stoji sa strane. Njegova pojava i držanje govorili su da ponašanjem i odevanjem ne odgovara tom vremenu i prostoru. Bio je u skupom, otmenom odelu, i pitao sam se šta traži na sahrani. Bio je u pratnji jednog narednika Kfora. Prema njegovom kazivanju, cela priča postala mu je još čudnija kada je na groblju, tom čoveku prišao dečak koji je izgubio majku i zagrlio ga....”

Maksima Gorkog 6
26101 Pančevo
Serbia
Utorak, 22. Decembar 2015 - 19:30