Subota, 20. Avgust 2016 - 21:00

Koncert - Del Arno Band

Koncert "Del Arno Bend"

 

„Del Arno bend”, iz Beograda, nastupiće u subotu, 20. avgusta, u 21 sat, na Platou Kulturnog centra. 

O bendu: 

„Del Arno Band su osnovali braća Vladan i Jovan Matić jula 1986. u Beogradu. Grupa, inače prva autorska reggae postava u SFRJ je od samog početka bila usmerena ka melodijskoj roots-muzici. Prvi album, „Igraj dok te ne sruše”, izlazi 1989. godine. Prvi nastup u Beogradu grupa je imala 1987. u klubu „Akademija”.

1991. u izdanju SKC-a izlazi singl vinil „Bi-Bap –putujem”, a godinu kasnije grupa objavljuje drugi album: „Godina majmuna”, snimak sa koncerta koji sadrži i stare i nove pesme. Album je proglašen najboljim live izdanjem te godine. Grupa je neumorno nastupala i stekla veliko poverenje publike zbog svojih furioznih koncerata i odlične atmosfere. 1993. DAB objavljuje album „Geneza” (vinil + kaseta). Petnaesti rođendan DAB-a obeležava izdanjem „Restrospective” – duplim CD-om koji sadrži gotovo sve najvažnije momente iz karijere grupe, kao i pregršt neobjavljenih snimaka. Grupa je u međuvremenu svirala na brojnim festivalima sa velikanima reggae-a U-Roy-em, Max Romeo-om, Benjamin Zephaniah-om i drugim.

2003. trijumfalno nastupaju kao headlineri na „Soča Riversplash” festivalu u Tolminu (Slovenija), a deo tog nastupa, kao i razgovori sa braćom Matić, kasnije su objavljeni u nagrađivanom dokumentarnom filmu koji je snimila francuska produkcijska kuća „Des Mondes DVD”. Sredinom marta 2006. grupa je objavila „Vreme vode”, prvi studijski album nakon deset godina pauze.

Od 2006. do 2010. grupa je aktivno pomagala učvršćivanje reggae scene u Srbiji. Del Arno Band danas broji petnaest članova. Osnovnu postavu uvek čine bubanj, bas gitara, solo gitara, ritam gitara, klavijature, duvačka sekcija (truba, saksofon, trombon), vokalna sekcija (glavni vokal + prateći vokali), perkusije, tonac. Kroz DAB je za 20 godina prošlo nešto više od 150 muzičara (od kojih su neki postali značajna imena na domaćoj sceni), bezbrojni koncerti, među kojima posebno mesto imaju besplatne svirke u KST-u za vreme bombardovanja".

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Subota, 20. Avgust 2016 - 21:00