Subota, 2. Jul 2016 - 20:00 - 22:00

Pozorišna predstava „Od raja do beznjenice”

Predstava "Od raja do beznjenice"

 

Pozorišna drama "Od raja do beznjenice" biće igrana u subotu, 2. jula, u 20 sati, u svečanoj sali Narodnog muzeja. 

"Od raja do beznjenice" je pozorišna predstava, koja govori o nesrećnoj ljubavi između Laze Kostića i Lenke Dunđerski. Kostić i Lenka, najmlađa ćerka jednog od najbogatijih ljudi austrougarske carevine Lazara Dunđerskog, sreli su se i zaljubili 1891. godine. Međutim, delila ih je razlika od 30 godina, zbog čega su se Lenkini roditelji, ali i celokupna zajednica, protivili njihovom braku. 

Jedan od najvećih pesnika srpske književnosti, Laza Kostić, ovekovečio je ovu ljubav besmrtnom pesmom "Santa Maria della Salute", ali i sačuvanim delovima njegovog dnevnika ("Dnevnik snova"), gde beleži nezaboravne trenutke koje je proveo sa Lenkom, pre njene prerane smrti, tvrdeći da mu se ona i dalje javlja. "Beznjenica" je Kostićeva kovanica, kojom je izrazio šta svet predstavlja za njega posle Lenkine smrti.  

Tekst drame "Od raja do beznjenice" je zasnovan na činjenicama, ali ne predstavlja hroniku, već emotivnu i tešku predstavu.

Tekst i režija: Zoran Subotički

Lazar Dunđerski: Miodrag Petrović 

Lenka Dunđerski: Jovana Radovanović 

Laza Kostić: Ervin Hadžimurtezić 

Produkcija: Gradsko pozorište Bečej, Turistička organizacija Bečej i Lidernet – mreža lidera lokalnog održivog razvoja, Novi Sad

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Subota, 2. Jul 2016 - 20:00 - 22:00