Četvrtak, 8. Jun 2017 - 19:00 - Utorak, 20. Jun 2017 - 16:00

X jubilarna godišnja izložba slika, crteža, grafika i skulptura Udruženja likovnih umetnika "Svetionik" Pančevo

Od 8. do 20. juna u Galeriji savremene umetnosti biće postavljena izložba izložba slika, crteža, grafika i skulptura Udruženja likovnih umetnika "Svetionik" Pančevo. Otvaranje 10. jubilarne izložbe zakazano je za četvrtak, 8. jun od 19h časova. 

Impresivno razvijen hronološki sled promotivnih događaja, izložbi zabeleženih u letopisu povodom pređašnje prolećne izložbe „Svetionika“ u Pančevu i na drugim lokacijama, pokazao je pomalo atipičnu meru inteziteta veoma kvalitetnih predstavljanja, kako u uobičajenim revijama članova, tako i u biranim istupima gostiju, renomiranih umetnika pančevačke i šire scene, u zajedničkom imenitelju aktuelnog slikarstva.

Pored svih izazova visoke umetnosti savremene scene, raznih eksperimentalnih i često provokativnih projekata, svetla „Svetionika“ su kao i kod onihstarijih udruženja togt ipa, poput čuvene „Lade“, fokusirana na trajne niti na kojima se ovaploćuje u punom estetskom dovršenju, živa slikarska umetnost.

Nije bez značaja da su članovi i članice „Svetionika“ sabrani od specijalista različitih profila i osnovnih pripadnosti udruženjima i profesijama, od slikara do konzervatora i primenjenih umetnika ili istoričara umetnosti, u velikom rasponu generacija.

Iz tog razloga, iskorak akcija i projekata „Svetionika“ je obuhvatio razne edukativne programe i izložbe, pretežno na nivou grada, kao i humanitarne i eko programe. Baš kao što su i dva čuvena mala svetionika na pančevačkom otvaranju ka reci Dunav postala simboličko dvojstvo orijentacije ka velikom okruženju, tako je i „Svetionik“ svojim izložbama i projektima zabeležio zgusnutu i retko plodotvornu aktivnost u domenu umetnosti slikarstva, doslovno u slavu slike, ovog puta u integralu i retrospektivi.

Dušan Đokić,

Slikar i likovni kritičar

Vojvode Živojina Mišića 1
Pančevo
Serbia
Četvrtak, 8. Jun 2017 - 19:00 - Utorak, 20. Jun 2017 - 16:00