Sastanak predstavnika Apoteke Pančevo i čelnika lokalne samouprave

Daleko od rešenja, na korak do smrtne presude

Pančevo, Pon, 29/02/2016 - 19:03
Ivana PredićPANČEVO - Rešenja za Apoteku Pančevo koja je pred gašenjem zbog duga od oko miljardu dinara, još uvek nema i ustanova je trenutno na korak do smrtne presude, koju su radnici Apoteke simbolično prikazali štampanjem umrlice. Radnici su danas, 29. februara, održali miran protest ispred Ministarstva zdravlja i zgrade Vlade Srbije u Beogradu, kako bi podržali sastanak Svetlane Stojkov, predsednice Farmaceutske komore i predstavnika Ministarstva zdravlja.

Međutim, kako smo saznali od Borka Bojića, predsednika Sindikata Apoteke Pančevo, nikakvi konkretni koraci nisu preduzeti, te je tridesetak zaposlenih odlučilo da odgovore potraži u Gradskoj upravi. Ispred te zgrade oni su se u više navrata okupljali, ali im se do sada niko od nadležnih nije obratio. Danas su odlučili da ostanu u zgradi dok god čelnici grada ne pristanu na razgovor. To su na kraju i učinili Milica Todorović, potpredsednica Skupštine grada, dr Mirela Petrović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo, Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada i Saša Levnajić, zamenik gradonačelnika.

Skup, održan u velikoj Sali Gradske uprave, protekao je u burnoj atmosferi jer su radnici izrazili svoje nezadovoljstvo i očaj zbog situacije u kojoj se nalaze, a od predstavnika lokalne samouprave umesto konkretnih rešenja dobili su saosećanje.

Ja saosećam sa vama i razumem vašu muku jer sam i sama bila u sličnoj situaciji. Želimo da vam pomognemo, stoga i dalje tražimo rešenje”, rekla je Milica Todorović.

Iz Skupštinskih klupa čulo se da su „predstavnici lokalne samouprave odgovorni za ovakvo stanje u Apoteci jer su postavili i štitili bivšu direktorku Branku Milojević, koja je dovela ustanovu na rub propasti”. Radnici su negodovali što gradska vlast nije imala sluha da smeni pomenutu direktorku na vreme, iako su zaposleni ukazivali na nedomaćinsko poslovanje, već je to učinjeno kada su napravljeni ogromni dugovi.

Vi ste ugrozili moje zdravlje, i odgovorni ste za stanje u kojem se nalazim. Hronični sam bolesnik, nemam lekove ni za sebe, a ni za pacijente, nemam novca da platim račune”, rekla je jedna radnica Apoteke.

Zaposleni su želeli da znaju do kad će sedeti u praznim apotekama i dolaziti na posao bez ikakve naknade. Na to i još mnoga pitanje predstavnici lokalne samouprave nisu mogli da daju odgovor. Umesto toga, radnici su zamoljeni za strpljenje.

Ovaj iznos je nemoguće otplatiti. Nije stvar u tome da nećemo, nego zaista nemamo toliki novac. Obratili smo se svim nadležnim ministarstvima, Privrednoj komori, Naled-u, i nećemo odustati od traganja za rešenjem”, istakao je Saša Levnajić i dodao da grad nema pravni osnov da plati dug ustanove.

S druge strane, kako su nam rekli sagovornici iz Apoteke Pančevo, nadležna ministarstva tvrde da je prava adresa za rešavanje problema ipak lokalna samouprava.

Na kraju sastanka ipak je postignut nekakav dogovor. Gradski čelnici rekli su da će se potruditi da obezbede zdravstveno osiguranje radnicima, da im isplate četiri zaostale zarade, i da im obezbede markice za gradski prevoz. Učesnici sastanka dogovorili su se i da pokušaju da izdejstvuju otvaranje drugog računa ustanove, kako bi mogli da raspolažu sredstvima koje im uredno ulaćuje Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Svi apotekari saglasni su u tome da žele da rade, ali da su im neophodni lekovi. Ipak, nabavka medikamenata, kako sada stvari stoje, neće biti moguća sve dok se ne izmiri ogroman dug prema dobavljačima. Čak i kada bi uspeli da kupe lekove od novca koji im je RFZO prebacio, kažu iskusni radnici, sudski izvršitelji bi ih zaplenili. 

Osim lekova u ustanovi nema ni grejanja, isključeni su im telefoni i internet, a pitanje je dana kada će ostati i bez električne energije. Šta će se dogoditi nakon toga niko nije znao da kaže. Osim zaposlenih, ugroženi su i pacijenti jer se medikamenti za najteže bolesnike sa D liste, kao i još neki drugi preparati, mogu nabaviti jedino u državnim apotekama. 

I. Predić
MarketingNajnovije vesti