Pančevo Preobraženje 2014.
Društvo

Danas je Preobraženje, slava Gornjeg grada (FOTO, VIDEO)

Pančevo, Pet, 19/08/2016 - 09:06
Aleksandar Stojković

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Preobraženje Gospodnje. U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

Preobraženje je i slava Gornjeg grada. U Preobraženskoj crkvi lomiće se kolač, a u okolnim ulicama održaće se tradicionalni vašar. Mesna zajednica „Gornji grad" od 14. avgusta obeležava „Preobraženske dane" raznim aktivnostima.

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.  "Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu", piše u verskim knjigama.

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina i da se preobražava voda, vazduh i zemlja, pa tako se veruje da od Preobraženje nema više kupanja u rekama, jezerima i morima.

 

Na fotografijama možete pogledati kako je bilo 2014, a na video snimku kako je bilo 2015. godine.

 

Pančevo Preobraženje 2014.
preobrazenje_2.jpg

 

Pančevo Preobraženje 2014.
preobrazenje_3.jpg

 

Pančevo Preobraženje 2014.
preobrazenje_4.jpg

 

Pančevo Preobraženje 2014.
preobrazenje_5.jpgMarketing

Najnovije vesti