Printscreen/youtube
Društvo

Južni Banat: Godišnje oko sedmoro mališana oboli od raka

Pančevo, Pet, 15/02/2019 - 16:04
Suzana PrvuljNa osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u poslednjih deset godina u Južnobanatskom okrugu, u proseku godišnje sedmoro dece oboli, a dvoje izgubi bitku sa ovom bolešću. Najčešći maligni tumori kod dece u našem okrugu su akutne leukemije i linfomi, zatim maligne bolesti lokalizovane na mozgu, kostima, mekim tkivima, bubrezima i gonadama.

U posmatranom periodu, najviše smrtnih ishoda je prijavljeno u uzrastu od 15-19 godina (52,6 odsto), zatim 0-4 godine (26,3 odsto), u uzrastu 5-9 (15,8 odsto), a najmanje u uzrastu 10-14 (5,3 odsto). Zavod je saopštio kako je poslednje tri, četiri godine, u Južnom Banatu, zabeležen je blagi pad u broju registrovanih obolelih i umrlih od malignih bolesti u dečjem uzrastu.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar, uspostavljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja širom sveta. Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja. Ovaj međunarodni dan obeležava se svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.
MarketingNajnovije vesti