Reportaža

Kolekcija motora oldtajmera u garaži Pančevca (FOTO)

Izvor: 
Mirjana Marić Sre, 13/07/2016 - 12:00
„Kad god uđem u ovde, ovo je jedan mali provod za moje oči, za moju dušu, to je nešto što ja volim.”

PANČEVO, 13. jul – Neke priče ne mogu da se ispričaju rečima, one ne mogu čak ni da se dočaraju fotografijama. U nečiji svet morate da zavirite lično, i osetite ljubav, strast i energiju koja odiše svakim korakom. To je ono što smo mi osetili kada smo posetili Dragana Markuševa, koji nas je domaćinski ugostio i pokazao svoju kolekciju motocikala.

Kada se pomene reč motor, uvek pomislimo na brzinu, adrenalin i moto skupove. S obzirom na to da će ovog vikenda biti održan 17. moto susret u Pančevu, hteli smo da saznamo da li Pančevo ima još ljubitelja motora, koji možda nisu redovni posetioci ovakvih događaja, ali čija je ljubav prema motorima zaista impresivna. I put nas je odveo do kolekcije motora koju poseduje Dragan Markušev.

Kada zakoračite u njegovo dvorište ni ne slutite šta vas očekuje. Lepa kuća sa uređenim dvorištem i u dubini, garaža naizgled ne tako prostorna. Optička varka, ili šta već, ali kada se nađete unutra shvatate da je to ogromno prostranstvo, možda ne fizički, već je osećaj takav. Jer na svakom koraku nalazi se novi motor, koji priča svoju priču.

img_6907.jpg

img_7023.jpg

 

Dragan kaže da je ljubav prema motorima razvio još kao dečak sa 12 godina, kada je počeo da vozi motor svog ujaka TR 14 Tomos, a da je kasnije družeći se sa starijim motociklistima, koji su i vozili neke od modela koje sada poseduje, naučio mnogo toga, što mu je u ovom hobiju kojim se danas bavi zaista dragoceno.

„Obilazeći ujaka u inostranstvu, upoznao sam dosta kolekcionara i shvatio koliko vredi ulagati u motore, i odvajati ih. Ovde sam ih nalazio po šupama, ambarima, štalama i tavanima. U vreme kada sam ja počinjao niko nije ozbiljno shvatao ovaj hobi, međutim vremenom je postao veoma interesantan”, rekao je Dragan.

On kaže da je neopisiv osećaj kada u donese u dvoje ručnih kolica motor, koji sastavlja preko zime, i onda na proleće taj motor ponovo oživi i nađe se na ulici u voznom stanju.

img_7019.jpg

img_6926.jpg

 

img_6911.jpg

img_6937.jpg

 

U svojoj garaži Dragan ima motore koji datiraju iz dvadesetih, tridesetih, četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, a osim fascinantne kolekcije motocikala, atmosferu nekih starijih vremena upotpunjuju posteri, kao i radio aparati i gramofoni.

Veoma često sarađuje iznajmljuje motore za snimanje filmova, serija i reklama, a kao posebno dobru saradnju ističe italijansku seriju Un commissario a Roma, koja je snimana u Beogradu, Smederevu, Pančevu i Borči, i za čije potrebe je korišćeno pet motora iz njegove kolekcije.

img_6970.jpg

 

img_7005.jpg

 

img_6940.jpg

 

img_7010.jpg

 

img_6915.jpg

 

Sakupljanjem oldtajmera Dragan se bavi preko 25 godina, i kaže da je veoma često dobijao i stare motore, kao i delove od običnih ljudi, samim tim mu je i teško da se od njih odvoji. Pa kako on objašnjava, može da menja neki motor, ili deo za deo, ali ne želi da išta prodaje. I to ga razlikuje od većine kolekcionara koji se tako nazivaju, a uglavnom se bave preprodajom starih motora.

img_6952.jpg

img_6989.jpg

 

img_6982.jpg

 

Ova stalna postavka motora Dragana Markuševa nalazi se već dve godine i u ponudi zanimljivih lokacija koje možete videti u Pančevu, a sve to zahvaljujući saradnji sa Turističkom organizacijom Pančeva. „Muzej” starovremnih motocikala nalazi se u porodičnoj garaži u Ulici Branka Radičevića i svi posetioci mogu u svakom trenutku da vide preko 100 eksponata. Sve potrebne informacije, kao i kontakte možete pronaći na fejsbuk stranici Muzej motora

img_6920.jpg

img_6910.jpg

 

Koliko je njegova ljubav prema moticiklima jaka, može se zaključiti i kada mu postavite pitanje koji motor mu je najdraži. Razmišljao je dugo i opet nam nabrojao par motora koje „najčešće vozi”. Ali nismo dosađivali, shvatili smo…

M. M. Veličković

 

img_6990.jpgMarketingNajnovije vesti