Društvo

Konačno stižu novi autobusi?

Pančevo, Sre, 10/02/2016 - 12:42
Mirjana Marić


PANČEVO - Iako je najavljeno da će Ikarbus isporučiti ATP-u nove autobuse do kraja januara 2016. još jednom je došlo do kašnjenja pa se taj trenutak ipak očekuje u četvrtak 11. februara.  

Ovu informaciju potvrdio nam je direktor ATP Milenko Krajnović, koji je rekao da autobusi stižu sutra. Direktorka komercijalnih poslova Antonia Vujičić iz Ikarbusa nam je potvrdila da su svi zapisnici potpisani, i da su autobusi spremni za preuzimanje. „Svih 12 autobusa je kompletno spremno, potrebno je da samo na neko dođe po njih, registruje i odveze”, rekla je Antonia Vujičić.

Podsećamo da je u maju mesecu potpisan ugovor o kupovini novih autobusa, između predstavnika ATP-a, grupe ponuđača koji čine Unikredit lizing Srbija i preduzeća Ikarbus Beograd, i da je oktobar 2015. godine bio prvi rok da se ovaj dogovor i ostvari. Međutim nakon posete zamenika gradonačelnika Saše Levnajića kompaniji Ikarbus u oktobru 2015. najavaljeno je da će do kraja godine grad Pančevo dobiti 12 autobusa, od kojih je sedam bilo predviđeno za najprofitabilniju liniju Pančevo-Beograd i pet autobusa za gradski saobraćaj. Ukupna vrednost nabavke autobusa koja je tada bila najavljena je 1.700 000 evra, a reč je o autobusima visokog kvaliteta u čijoj proizvodnji su korišćeni Mercedesovi delovi.

Kako do isporuke nije došlo u oktobru, a ni do samog kraja 2015. godine, sredinom januara kontaktirali smo Milenka Krajnovića koji nam je rekao da je isporuka kasnila iz razloga neobezbeđivanja sredstava od strane Fonda za razvoj prema Ikarbusu po potpisivanju ugovara sa preduzećem ATP. Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić, potvrdio je da je isporuka autobusa za ATP Pančevo prolongirana zbog kašnjenja od dva meseca kredita od strane UniCredit Banke, koja je finansirala proizvodnju ovih autobusa, ali da će svih 12 autobusa ipak biti isporučeno u okviru novog roka, koji je predviđen za 31. januar 2016. Ovaj rok je, očigledno, još jednom pomeren. 

Prilikom potpisivanja ugovora predviđeni su i penali ukoliko isporuka autobusa bude kasnila. ATP je uspeo da se zaštiti i obezbedi garanciju od Fonda za razvoj za dobro izvršenje posla, u šta spada i kašnjenje u rokovima isporuke. Ugovorom je predviđeno 0,2 odsto dnevno od kašnjenja, što znači da visina nadoknade zavisi od toga kada će autobusi biti isporučeni. Kako nam je direktor ATP-a rekao u januaru, direktna naplata penala ugrozila bi poslovanje firme Ikarbus, zato su započeti pregovori gde je jedna od mogućnosti da Ikarbus uradi remont nekoliko starih autobusa, ili da se produži garancija za isporučena, nova vozila. 
MarketingNajnovije vesti