Detektor radona foto:www.srbatom.gov.rs

Društvo

Nema razloga za paniku oko koncentracije radona u kućama i stanovima

Izvor: 
Beta Pet, 29/07/2016 - 17:14

Prirodnog radioaktivnog gasa radona u Srbiji ima u koncentraciji koja je u skladu sa zakonskim preporukama, pa nema razloga za podizanje panike o posledicama udisanja tog gasa, saopštila je u petak, 29. jula,  Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Ta agencija je navela da su nešto više koncentracije radona izmerena jedino u u regionu Niške banje, koja je i do sada bila poznata kao oblast sa povišenom koncentracijom radona.

Povodom pisanja medija da dugoročnim udisanjem radona građani „gotovo sigurno" postaju žrtve karcionoma, Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je da je oko 94 odsto izmerenih koncentracija radona u kućama i stanovima u skladu sa godišnjom prosečnom koncentracijom.

„Rezultati merenja u drugim zemljama Evrope kao što su Švedska, Finska, Češka, Austrija, Švajcarska, pokazuju da najveće izmerene vrednosti u tim zemljama idu i preko nekoliko hiljada bekerela po metru kubnom. I u ovim zemljama živi se sa znatno višim nivoima radona nego što je kod nas", saopšteno je.

Agencija je dodala i da je radon prisutan od nastanka planete i da je potrebno da naučimo kako da živimo s njim, kao i kako da ga kontrolišemo.

Oni su najavili da se precizniji rezultati merenja mogu očekivati početkom septembra.
MarketingNajnovije vesti