Hepatitis c Foto: flickr/anses
Društvo

Novi medikament za lečenje hepatitisa C

Pančevo, Pon, 21/03/2016 - 20:21
Ivana Predić

Lek ipak neće biti stavljen na pozitivnu listu jer država za to nema novca

Na Prvoj regionalnoj konferenciji o hepatitisu najavljeno je da je država spremna da obezbedi početak lečenja novim lekovima u 2016. godini zaraženim hepatitisom C. U Srbiji je oko 80.000 ljudi zaraženo virusom hepatitisa C, koji se prenosi putem zaražene krvi. Kako je istaknuto na skupu, pacijentima nijedna terapija koju mogu da dobiju više ne pomaže. Oni očekuju da im država obezbedi lek koji primaju pacijenti u većini država u okruženju i u gotovo svim evropskim zemljama. Terapija je skupa, ali posle tri meseca,kako je istaknuto u više od 90 odsto slučajeva virus nestaje. Kako je zaključeno na konferenciji o tome svedoče oni koji su lek počeli da primaju u januaru, zahvaljujući donaciji.

Predstavnici Ministarstva zdravlja su tom prilikom poručili da lek neće biti stavljen na pozitivnu listu jer država u ovom trenutku nema novca da omogući terapiju svim pacijentima. Međutim, dobra vest je da se pregovara sa proizvođačima i da će lek, prema proceni lekara, biti obezbeđen za određeni broj pacijenata, koji će se iz godine u godinu povećavati. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić je na konferenciji istakao da će se nakon formiranja Vlade, i novog ili starog saziva Ministarstva, krenuti u potpisivanje posebnih ugovora.

Kako prenosi B92, pacijenti će uskoro moci da se leče bez leka interferona, koji ima razne neželjene efekte, a nova terapija je gotovo 100 odsto uspešna u lečenju ovog oboljenja jetre.

Opširinije na linku.Marketing

Najnovije vesti