Foto: V. Đoković
Društvo

Obeležen Dan Zavoda za javno zdravlje: Preseljenje u novu zgradu će podići kvalitet usluga

Pančevo, Sre, 02/11/2016 - 15:30
Mirjana MarićZavod za javno zdravlja Pančevo je u utorak, 1. novembra, obeležio 25 godina samostalne delatnosti i 95 godina obavljanja preventivne zdravstvene delatnosti u Pančevu. Tim povodom u Maloj sali Gradske uprave organizovan je svečani skup na kojem su između ostalog predstavljeni i rezultati projekta „Zavisnost na ignore! “ koji je Zavod sprovodio pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodina od aprila do oktobra ove godine, posebno rezultate istraživanja o stavovima mladih po pitanju zavisnosti. Na događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Grada Pančeva, prijatelji i zaposleni u Zavodu.

14961557_10205941764262907_1873497322_n.jpg

 

– Zavod kao javno zdravstvena ustanova ima svoje mesto u Južnobanatskom okrugu, pogotovo kada govorimo o kretanju zaraznih i ne zaraznih bolesti, kao i raznim riziko faktorima koji utiču na zdravlje stanovništva našeg okruga, a pogotovo grada Pančeva, i svi ovi parametri se mere u Zavodu za javno zdravlje, rekla je direktorka Zavoda, dr Ljiljana Lazić.

Ona je objasnila da je Zavod kao samostalna zdravstvena ustanova oformljen 1. novembra 1991. godine i od tada su kontinuirano svake godine širili i obim i vrste usluga koje rade, a koje su u vezi sa životnom sredinom i zdravljem stanovnika celog Južnobanatskog okruga.

– Kada ovo kažem, prvenstveno mislim na kretanje zaraznih bolesti, na praćenje vakcinacije, na praćenje kvaliteta vide za piće na teritoriji celog okruga, zatim, vode za kupanje i rekreaciju, otpadnih voda, namirnica, briseva sa radnih površina. Zatim, sanitarnih pregleda, jednog zdravstenog stanja stanovnika koji dolaze u kontakt sa hranom koju mi konzumiramo i preko raznih preventivnih akcija, promocija zdravlja, prevencija riziko faktora. Brojne su aktivnosti kojima možemo da se pohvalimo za ovih 25 godina, ali to još uvek nije dovoljno. Mi i dalje želimo da usavršavamo naše usluge. Da povećavamo obim vrsta i usluga u narednom periodu na opštu dobrobit stanovništva.

kombi
zavod.jpg

 

Ona ističe da je sada akcenat stavljen na vodu za piće, s obzirom na to da se u oblasti kvaliteta vazduha uradilo maksimalno koliko je bilo u mogućnosti da se prati.

– Sada je akcenat na vodu za piće, za rekreaciju i otpadne vode, a svakako prema programskim aktivnostima potrebno je raditi više na praćenju buke u životnoj sredini, na praćenju namirnica od njive do trpeze, kao i na praćenje drugih faktora koji mogu da se pojave, a koji su bitni za zdravlje stanovništva, kaže dr. Lazić.

Ona je dodala da je i dalje najveći problem Zavoda – zgrada.

– Tamo gde smo osnovani 1991. tu smo i sada. S obzirom da smo ovoliko proširili dijapazon svojih usluga, ovaj prostor je jako mali. Tražimo rešenje da završimo našu zgradu i da se preselimo u adekvatan prostor, jer ćemo time podići i kvalitet naših usluga, a svakako uvesti i neke nove koje ovde ne možemo, zaključila je direktorka Zavoda za javno zdravlje. 
MarketingNajnovije vesti