Brankova
Sledeće nedelje

Obuka za pančevačke prvake na saobraćajnom poligonu

Izvor: 
GU Pet, 23/09/2016 - 18:15


Svi đaci prvaci osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva naredne nedelje, od 26. do 30. septembra 2016. godine, proći će obuku na saobraćajnom poligonu postavljenom u OŠ „Branko Radičević“, gde će u simuliranim uslovima imati priliku da vežbaju i uče o bezbednosti u saobraćaju i o saobraćajnim pravilima. Prevoz za sve đake je obezbeđen.

Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva obezbedio je sredstva za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju i sproveo nabavku montažno-demontažnog poligona, koji je namenjen deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Cilj poligona je da deca u kontrolisanim i bezbednim uslovima nauče osnovna pravila u saobraćaju, a poligon je projektovan tako da su lekcije međusobno povezane i odvijaju se u kontinuitetu. Svako dete će nakon završene obuke dobiti edukativni materijal sa osnovnim pravilima u saobraćaju i diplomu – tzv. „pešačku dozvolu“.

Obukom će biti obuhvaćeno 11 lekcija: Vidi i budi viđen; Pokaži nameru; Izaberi mesto za prelazak preko ulice; Obavezno stani na ivičnjak pre nego što zakoračiš na ulicu; Prelazak ulice na pešačkom prelazu sa semaforom i bez njega; Prelazak ulice u raskrsnicama različitih vrsta; Prelazak ulice između dva parkirana automobila; Pogledaj najmanje tri puta: levo, desno, levo; Proveri, kreni; Ukoliko ne možeš sam, potraži pomoć starije osobe; Izlazak iz automobila, autobusa gradskog prevoza i prelazak ulice neposredno ispred ili iza njega.

Deca će steći znanja o pojmovima kao što su: pešak, automobil, ulica, delovi ulice, vrste ulica, kretanje po kolovozu i kretanje po trotoaru, kao i po putu bez trotoara, izbor mesta za prelazak preko ulice, pešački prelaz, semafor, različite vrste raskrsnica, pravilan prelazak ulice u različitim uslovima, sve vrste signala u saobraćaju i njihovo značenje, kretanje u uslovima smanjene vidljivosti, postupanja drugih učesnika u saobraćaju, naučiće da prepoznaju koji su elementi saobraćaja bitni sa aspekta bezbednosti a koji ne, itd.

Prvaci će se upoznati sa zlatnim pravilima bezbednog ponašanja pešaka: obavezno stani na ivičnjak pre nego što zakoračiš na kolovoz, sačekaj zeleno svetlo na semaforu za pešake, gledaj najmanje tri puta: levo, desno, pa opet levo, pokaži nameru, izaberi najbezbedniji, a ne najkraći put, bezbednost je važnija od svih nagrada ili kazni, budi dosledan u poštovanju saobraćajnih pravila.

 

 
MarketingNajnovije vesti