Foto: Privatna arihiva
Sestre Ugrčić

OD MAŠTE DO MODNIH PISTA: Sestre dizajnerke iz Jabuke osvajaju srca ljubitelja mode

Pančevo, Pet, 13/01/2017 - 19:34
Mirjana MarićDa se snovi ostvaruju samo ako nikada ne prestanemo da ih sanjamo dokazuje i priča o sestrama Ugrčić iz Jabuke. Dragana i Jelena su završile Visoku tekstilnu strukovnu školu za dizajn, tehnologiju i menadžment, kao male su maštale o tome da se jednog dana bave kreiranjem odeće. Ne samo da su maštale, one su korak po korak, svoj san same ostvarivale i sada se o njima priča, njihova garderoba prepoznaje, a to je tek početak...

Obe ste završile Visoku školu za dizajn tekstila. A kada ste zapravo počele da se interesujete za modu i šta biste označile kao prvi susret sa ovom profesijom?

Interesovanje za modu datira jos iz mlađih dana. Crtanje nam je bio glavni hobi, sakupljale smo modne magazine, prelistavale iznova i iznova, pratile tadašnje trendove, maštale o tome da se jednog dana i nasi modeli nađu na tim stranicama.

Nakon Gimnazije upisale smo Visoku tekstilnu strukovnu školu za dizajn, tehnologiju i menadžment, na odsecima dizajn tekstila i odeće i menadžment i upravljanje kvalitetom u tekstilnoj industriji, što ujedno i predstavlja naš prvi ozbiljniji susret sa ovom profesijom. Tada smo se prvi put susrele sa mnogim stručnim stvarima: konstrukcijom odeće, modelovanjem, dizajnom samog tekstila itd, što je osnova ovog posla.

Kako ste nedavno u jednom intervjuu izjavile, oduvek ste želele da izgradite sopstveni brend, da li je to lako uraditi u Srbiji? Kako biste opisale ovaj put?

Verujemo da to nije lako nigde. Potrebno je mnogo truda, rada, vremena, strpljenja, gde god da se nalazite. Ne može se nista preko noći ostvariti, bilo da ste u Srbiji ili negde drugde. Možda bismo u nekoj drugoj zemlji imale vise mogućnosti, ali i ovde se trudimo da iskoristimo svaku priliku koja nam se pruži.

O sopstvenoj modnoj liniji smo razmišljale u toku školovanja, a revija na Fashion Selection-u 2009. god je sve to ucinila bližim. Ustvari tada smo sebi potvrdile da je sve to dobro počelo i upravo tada i odlužčcile da nastavimo tim putem. Naravno, bile smo svesne da nas čeka veliki rad i mi smo to prihvatile.

Foto: Privatna arhiva
sap_8285.jpg

 

Da li vam je to što potičete iz manje sredine odmoglo ili mislite da vam je na neki način doprinelo kreativnosti ?

Ne mislimo da sredina iz koje dolazite može da utiče na kreativnost, ali svakako utiče na vaš dalji razvoj. Kada ste u maloj sredini nemate baš puno mogućnosti, naročito u ovom poslu, jer čitava modna scena se uglavnom svodi na glavni grad. Tamo se održavaju svi značajniji modni dogažaji, i tamo ćete najpre upoznati i povezati se sa ljudima koji su iz ''tog sveta''.

Mada, kada dolazite iz manje sredine, morate konstantno da se trudite i dokazujete, da se borite što moze biti i prednost jer to ne dozvoljava opuštanje.. :)

Kolika je prednost što kao sestre rade zajedno? Da li svaka ima svoj deo posla ili ste potpune jednake u svim segmentima?

Svakako da je prednost jer se često dešava da više stvari treba da se uradi u isto vreme, tako da u tim momentima podelimo posao. Ponekad nam kolege govore kako bi voleli da imaju još nekoga ko je upućen u sve koliko i oni, ko bi tačno znao šta i kada treba da se uradi, kako bi postigli sve, a mi to imamo. Inače, obe radimo sve s' tim sto svaka od nas ima omiljeni ili ''manje omiljeni'' deo posla.

Prvu kolekciju ste prikazale na Fashion Selection-u 2009. Kako je do toga došlo i da li se sećate šta je za vas predstvaljao taj trenutak? 

Tako je, 2009. godine na Fashion Selection-u u okviru grupne revije mladih dizajnera predstavile smo kolekciju pod nazivom ''Butterfly''. Mi smo tada, u jednom domaćem modnom magazinu videle konkurs namenjen mladim dizajnerima, u kome je Modna agencija Select objavila da ce onima koji uđu u uži izbor pružiti priliku da svoju kolekciju predstave na predstojećem Fashion Selection-u, jednom od većih modnih događaja u regionu. Bilo je potrebno da se pošalju biografija i skice modela. Mi smo to poslale i nakon nekog vremena oni su nas obavestili da smo prošle konkurs i tada nam je pružena šansa da učestvujemo. Za nas je taj momenat bio veliki, bile smo presrećne. Do juče, godinama, sve to imate samo u mislima, a danas vam se pruža prilika da to i ostvarite... Naravno, trebalo je tu tek da se uradi još dosta stvari, ali nama je bio važan taj prvi korak, prvi stepenik.

Foto: Privatna arhiva
klm_0277.jpg

 

Kakve su reakcije su bile tada i koliko vam je to značilo za buduće poslovanje?

Ovom revijom smo mi na neki način ušle u taj svet mode. To je za nas bio veliki uspeh, naročito kada smo dobile pohvale od nekih mnogo stručnijih ljudi. Naši najbliži prijatelji, porodica, čak i neki profesori sa Više škole su bili tu da nas podrže. Mi smo tada dokazale, najpre sebi, da to što radimo i te kako vredi i da treba da nastavimo tim putem.

Nakon prve revije, predstavile ste vaše kolekcije na više različitih manifestacija. Koje biste posebno istakle?

Pored toga sto smo već radile u Pančevu, nakon ove revije želele smo da se malo bolje predstavimo Beogradu. Učestvovale smo na raznim festivalima unikata, kao sto su Katapult, Moda za poneti, Mikser design market itd.

2014.god. smo ponovo održale reviju, na V BAFE-u (Balkan Art Fashion Event), modnoj manifestaciji koja ima za cilj da promoviše prvenstveno domaću, a zatim i regionalnu modnu scenu. Tada je predstavljena kolekcija ''Back to black'', a zatim smo nastavile da prikazujemo kolekcije na toj manifestaciji (VII, VIII, IX BAFE). Na poslednjem IX BAFE-u, održanom u novembru 2016. god predstavile smo kolekciju za tekuću sezonu jesen/zima 2016/17. za koju smo i dobile nagradu za najbolju žensku kolekciju na čitavom događaju, u konkurenciji od četrdeset dizajnera iz zemlje i regiona, na šta smo veoma ponosne. To nam je jos jedna potvrda da to što radimo radimo dobro, i da se to dopada i drugima.

Foto: Privatna arhiva
sap_8359.jpg

 

Koje sve odevne komade izrađujete i da li svaka ponaosob ima predmete kojim više voli da se bavi više od ostalih?

U kolekcijama koje radimo, uglavnom se trudimo da obuhvatimo sve odevne predmete, da to budu gotovi outfiti, spremni za nošenje. To naravno zavisi od tekuće sezone, za koju i spremamo kolekciju. Poslednja kolekcija obuhvatila je jakne, kapute, prsluke, pantalone, suknje, haljine. Ovi modeli se mogu nositi svakodnevno, a takođe i u nekim poslovnim ili specijalnim prilikama.

Najviše volimo da radimo ''teške'' stvari ili ''konkretne komade'', kako ih mi često zovemo, kao što su jakne i kaputi. Za to nekako imamo najviše inspiracije, i tako je već nekoliko godina.

Šta bi moglo da se nazove vašim modnim pečatom? U čemu ste najbolje?

Na našim modelima ćete uglavnom moći da vidite detalje, bilo da su to rajsferšlusi, nitne, ringle ili kaiševi. Koža je neizostavna u svim našim kolekcijama, bilo da su to celi odevni predmeti od kože ili kozni detalji. To se vec godinama provlači i i dalje nam je neiscrpan izvor inspiracije.

Moramo priznati da je to već postalo prepoznatljivo, tako da ujedno to i predstavlja neki naš modni pečat.

Kakvi su vam planovi za dalje?

Plan za naredni period je učešće na BAFE-u, krajem maja, kao i predstavljanje na Serbia Fashion Week-u.

Foto: Privatna arhiva
sap_8302.jpgMarketingNajnovije vesti