OKo
Saopštenje RFZO

Osiguranici da se obrate fondu ako bolnice odbiju da ih prime na operaciju katarakte

Pančevo, Sre, 04/05/2016 - 21:00
Ivana PredićRepublički fond za zdravstveno osiguranje poziva osiguranike da im se obrate ukoliko državna zdravstvena ustanova odbije da ih primi na zakazanu operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnih sočiva.

Kako je precizirano u saopštenju RFZO operacija katarakte sa ugradnjom intraokularnih sočiva osiguranim licima, jeste pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kada za to postoje medicinske indikacije. Ukoliko se desi da zdravstvena ustanova ne može da izvrši operaciju, uz obrazloženje nedostatka odgovarajućeg sočiva, ili drugo obrazloženje potrebno je da se pacijent obrati RFZO.

Potrebno je da se u tom slučaju odmah obratite Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje bez odlaganja kako bi preduzeli sve potrebne mere za zaštitu Vaših prava u zdravstvenim ustanovama i kako bi Vam obezbedili pružanje navedene usluge”, navodi se u saopštenju.

U cilju ostvarivanja navedenog prava, kako se navodi dalje na sajtu, u skladu sa važećim propisima, Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je postupak javne nabavke intraokularnih sočiva za potrebe trideset zdravstvenih ustanova i sa izabranim ponuđačima zaključio okvirne sporazume na period od dve godine za ukupno 26.374 sočiva.

Nadležni iz RFZO napominju da ugovore o javnoj nabavci intraokularnih sočiva sa dobavljačima zaključuju same zdravstvene ustanove i na taj način neposredno realizuju javnu nabavku vršeći periodična trebovanja u skladu sa svojim potrebama.

Zdravstvene ustanove su takođe odgovorne za formiranje, praćenje i realizaciju liste čekanja za ovu medicinsku intervenciju, a ne Republički fond za zdravstveno osiguranje, piše u saopštenju.

Oni ističu da se korisnici mogu obratiti zaštitniku prava osiguranih lica u toj zdravstvenoj ustanovi, mejlom na adresu [email protected], SMS porukom na broj 064/852-26-53 i na brojeve telefona 011/205-38-30 i 011/205-36-86.
MarketingNajnovije vesti