Društvo

PANČEVO: Hitna može kroz crveno, ali da propusti one kojima je zeleno

Pančevo, Ned, 19/08/2018 - 09:45
Vladimir Đoković


Vozači Hitne pomoći u Pančevu ustežu se da prođu kroz crveno svetlo na raskrsnicima gde od skora snimaju policijske kamere za bezbednost saobraćaja. Razlog, pa počele su da im stižu prekršajne prijave a vozači, iako svesni značaja posla koji rade, ne bi da plaćaju kazne niti da preko kaznenih poena izgube vozačku dozvolu. Vozači Hitne tvrde da kroz Beograd i dalje na uobičajen način prolaze raskrsnice gde je crveno a u Pančevu, kako nezvanično saznajemo,  izbegavaju raskrsnice gde su kamere.

- Ne postoji država u Evropi, a sigurno znam i za Ameriku, Kanadu i Australiju, gde vozilima Hitne pomoći nije dozvoljen prolazak kroz crveno svetlo. U nekim državama imaju apsolutnu prednost kad su uključeni sirena i rotacija, a u Srbiji imaju pravo da prođu kroz crveno ali prethodno moraju da propuste vozila koja imaju prvenstvo prolaza. Odnosno vozila koja imaju zeleno svetlo, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prema saznanjima Okanovića praksa sa kojom su se suočili vozači Hitne u Pančevu ne postoji u Srbiji i Beogradu. On podseća da je bilo problema u Nišu gde su mediji preneli da se vozač Hitne zaustavio na više semafora do bolnice pa je intervencija, iako je doktorka zahtevala da se požuri, završena smrću deteta koje je spašavano. Prema navodima medija, i pre nego što je stiglo u bolnicu.

Okanović smatra da se za poštovanje saobraćajnih propisa vozači i uprava Hitne pomoći ne moraju nikome pravdati, i da nema mesta njihovoj odgovornosti. S druge strane napominje da odgovornost vozača može postojati ako se utvrdi da je zloupotrebio neka prava. U slučaju kada se posumnja da su propisi prekršeni uprava Hitne pomoći i vozači mogu da su to uradili zbog hitnosti situacije odnosno spasavanja života pacijenta.
MarketingNajnovije vesti