Stetoskop Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Pojačane mere opreza zbog Kineza, ambulante pune pacijenata

Izvor: 
RTV Sre, 05/02/2020 - 15:52Velike temperaturne oscilacije i blaga zima napunili su čekaonice ambulanti u Pančevu a građani se najviše javljaju lekarima zbog respirtornih infekcija i hipertenzije. Zbog velikog broja Kineza u ovom gradu pojačane su mere oprez, a oni koji su se do sada javljali lekaru imali su uobičajene simptome prehlade i gripa, objavila je RTV:

 

Ambulante u Pančevu pune su građana koji dolaze uglavnom zbog simptoma prehlade i gripa.Usled većih temperaturnih oscilacija lekarima se češće obraćaju i hronični bolesnici koji se žale na hipertenziju. Ovih dana imamo značajno povećan broj intervencija kaže dr Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja "Pančevo".

"Imamo puno ambulantnih pregleda,ajde što imamo kućnih to je uobičajeno ali bilo je po 70 ambulantnih pregleda ,to je još malo u nivou Beograda. Uglavnom se radilo o hipertenzijama i visokim temperaturama.Tu malo ima uticaja i psihološka komponenta ,sada se spominje Korona virus,malo se ušlo i u tu priču koja je na sreću daleko od nas."

Trenutno kod dve osobe u Pančevu potvrđeno je prisustvo virusa gripa H1N1,one su hospitalizovane i u stabilnom su stanju. Broj obolelih od gripa povećava se ali još nije proglašena epidemija .Posebno osetljive kategorije su deca i hronični bolesnici. Mora se više voditi računa i o prevenciji kaže pančevka Jelena Vujičić

"Treba raditi možda na kulturi zaštite zato što dosta pacijenata uđe u ordinaciju ili u javni prevoz kine, kašlje ne stavi ruku,ne upotrebljava maramice.."

Lekari su dobili i dodatne instrukcije zbog korona virusa. U Pančevu je broj kineza nešto veći nego u drugim gradovima jer pored prodavnica i buvljaka rade i u Rafineriji.

Ukoliko im zatreba lekarska pomoć uglavnom odlaze u ambulante Gornji grad i Vojlovica, kaže Dr Tanja Aleksić- iz ambulante "Gornji grad"

"Dobili smo već tri instrukcije.Ono što je bitno je dobra epidemiološka anketa koju mi uzimamo kod svih pacijenata.Pripremljeni smo. Strah postoji ne samo kod Kineza već i onih koji imaju kontakt sa njima.Ja sam pre neki dan imala gospođu koja je došla i rekla: "Ja živim u blizini Kineza sada imam neku respiratornu infekciju,kašalj,povišenu temperaturu da li ja imam virus"?!

Lekari savetuju da ne treba paničiti i da su najvažniji :higijena,pranje ruku,provetravanje prostorija i ostale uobičajene mere u sezoni gripa.
MarketingNajnovije vesti