Društvo

PANČEVO: Protivgradna zaštita od 15. aprila, grad kupio rakete

Pančevo, Pet, 14/04/2017 - 13:20
Vladimir Đoković

Sezona protivgradne zaštite počinje od 15. aprila i traje do 15. oktobra. Posle prošlogodišnjeg udara grada koji u junu zahvatio Pančevo, iz gradskog budžeta sa dva miliona dinara finansirana je nabavka protivgradnih raketa.

- Nabavili smo 53 protivgradne rakete. Predate su Republičkom hidrometeorološkom zavodu na korišćenje. Na teritoriji Pančeva je 15 protivgradnih stanica od kojih jedna kod Banatskog Brestovca nema funkciju zbog ograničenja oko aerodroma u Kovinu – objašnjava Miodrag Milošević, šef gradskog Odeljenja za vanredne situacije.

Prošlog juna Pančevo je stradalo od grada iz oblaka koji se formirao iznad Lajkovca, objašnjava Milošević, a na njega se delovalo raketama u okolini Valjeva.

- Prema podacima koje imamo oblak je bio 30 puta 50 kilometara. Postoji zabrana upotreba protivgradnih raketa iznad urbanih sredina pa je oblak preko Beograda stigao do Pančeva. Takođe postoji i zabrana delovanja na određenom prostoru koji je zbog blizina aerodroma odredila kontrola leta. Praktično kada se protivgradnim raketama deluje iz okoline Pančeva to ima značaj za Alibunar, objašnjava Milošević.

Prema informacijama Odeljenja za vanredne situacije RHMZ do 15. aprila izvlači protivgradne rakete iz skladišta i raspoređuje ih. Grad Pančevo pred nadležne izneo je pre izvesnog vremena ideju da posao ispaljivanja raketa na teritoriji našeg grada preuzmu poljočuvari koji bi prošli obuku. 



Marketing

Najnovije vesti