Spomenik hrabrom jazavičaru Leu
Društvo

PANČEVO: Sumnjičavost prema ideji da se spomenik hrabrom jazavičaru Leu u Narodnoj bašti pomeri

Pančevo, Sre, 03/01/2018 - 13:32
Vladimir Đoković

Spomenik hrabrom jazavičaru Leu još uvek je u Narodnoj bašti nedaleko od dečijeg igrališta i bašte prometnog kafića. Kada smo nezvanično saznali da se planira njegovo premeštanje ka glavnoj stazi pokušali smo da saznamo koji su razlozi. 

Informacije od nadležnih u Zelenilu nismo uspeli da dobijemo, a šta misle o ovoj ideji rekli su nam Zora Kolarski i Ivan Kurajov koji su, osim što se bave zaštitom životinja, bili glavni inicijatori da se spomenik Leu 2015. godine i podigne.

Pre dve i po godine lokacija za spomenik Leu birana u saradnji sa ljudima iz Zelenila – podseća Zora Kolarski.

- Sada je došao je glas iz Zelenila da spomenik Leu ne može više da bude tu gde jeste. Taj prostor sada treba da izgleda drugačije i Leo mora da se premesti bliže glavnoj stazi. Ja nisam stručna da bih mogla da presudim da li je ovo ili ono rešenje uređenja Narodne bašte bolje ili lošije niti da li će spomenik biti vidljiviji sa ove ili one strane staze. Samo strepim da ne dođe neki novi trenutak kada će neko ko donosi odluke da zaključi da ni to mesto nije dobro, da treba da stoji na ulazu u Narodnu baštu, pa neki sledeći – da mu je možda mesto ispred ulaza i da će se na kraju zaboraviti zašto je spomenik uopšte tu, smatra Zora Kolarski.

Ivan Kurajov podseća da je postavljanje spomenika Leu izazvalo veliku pažnju pa i brojnih svetskih medija.  Nada se da je ideja da se spomenik seli – samo preliminarna.

- Moramo da naglasimo da kao inicijatori i organizatori izrade i postavljanja spomenika nikako ne bismo mogli da se složimo sa ovakvom akcijom, imajući u vidu da se radi o specijalnom spomeniku koji ima veoma posebno mesto, ne samo u Narodnoj bašti, već za veliki broj ljubitelja životinja u našem gradu, ali i šire. Mesto na kome je spomenik postavljen je specijalno izabran u koordinaciji sa umetnicom koja je izvajala statuu, Leovim vlasnicima, stručnjacima za gradnju kao i zaposlenima u javnom komunalnom preduzeću "Zelenilo", i imajući u vidu povod , vrednost i važnost koju kao simbol ovaj spomenik predstavlja njegovo izmeštanje na neku drugu lokaciju u okviru Narodne bašte ne bi bio poželjan niti bio bio opravdan eventualnom željom za postavljanjem drugih sadržaja, objašnjava Ivan Kurajov.

Kurajov naglašava da je lokacija spomenika  već poznata u javnosti kao "Leov kutak" , i ubeležena je i na "Gugl mapama". Odnosno da je i da je izabrana upravo zbog blizine dečijeg igrališta gde se maleni Leo igrao sa decom, ali i kafe-galerije sa kojim treba da bude povezan video nadzor za spomenik i koji pruža dodatnu bezbednost za bronzanu skulpturu velike vrednosti.

Umesto ideje da se spomenik preseli na neko drugo mesto u Narodnoj bašti Ivan Kurajov očekuje da će se trajno obezbediti trenutna lokacija i da će biti unapređena njegova sigurnost kao i promocija hrabrog Lea u zemlji i svetu.

Spomenik Leu autorsko je delo Svetlane Deranić. Svoj rad na izradi spomenika ona je donirala.Marketing

Najnovije vesti