Operacija u pančevačkoj bolnici
Društvo

PANČEVO: Ugledni britanski hirurg operiše u pančevačkoj bolnici

Pančevo, Pet, 04/08/2017 - 14:17
Aleksandar Stojković

Profesor Amdžad Parvajz, predsednik Evropske asocijacije robotske hirurgije danas je u svojstvu gosta operatora posetio pančevačku bolnicu. Tokom svog četvtog gostovanja, profesor će u saradnji sa pančevačkim hirurzima, ali i hirurzima iz drugih gradova Srbije obaviti tri laporoskopske operacije karcinoma debelog creva.

- Prilikom svojih ranijih dolazaka uverio sam se da je tim u Pančevu sposoban za ovakvu vrstu hirurgije. Šest sastanaka koji su ovde organizovani pokazuje veliki interes i veliki motiv hirurga u Pančevu da se usavršavaju u ovoj vrsti hirurgije, rekao nam je dr Amdžad Parvajz.

Laporoskopska hirurgija ima ogroman značaj u lečenju karcinoma debelog creva, jer nema velikog reza i oporavak je kraći. Tako pacijent koji je operisan laporoskopskom metodom, ostaje u bolnici pet dana umesto dve nedelje koliko traje oporavak posle klasične operacije. Laporoskopska metoda omogućava hirurgu da preciznije radi i smanjuje mogućnost greške.

Pančevačka bolnica je 2005. godine pozajmila laporoskopski stub da bi takva vrsta operacije bila urađena. Pre dve godine su pančevački hirurzi počeli da vrše laporoskopske operacije na sopstvenom stubu za koji je sredstva dala Pokrajina, a trebalo bi da pančevačka bolnica uskoro dobije i novi.

- Kroz ove tri operacije ćemo imati prilike da vidimo te sitne trikove i sitne tehničke detalje koji u stvari čine dobru hirurgiju, a u tome je profesor zaista nenadmašan. Ovoj poseti profesora Amdžada iz Britanije prisustvovali su i hirurzi sa VMA, Gradske bolnice Beograda i sa Bežanijske Kose, koji se ovom vrstom hirurgije bave već nekoliko godina, rekao je hirurg dr Mladen Janjić.

Dr. Mladen Janjić je za oktobar najavio veliki sastanak na kome će biti preko 250 hirurga iz cele zemlje, a profesor Amžad Parvajz će tada raditi operaciju koju će oni posmatrati u velikoj sali gde će ona biti prenošena. Tokom te operacije srpski hirurzi će moći da vide i čuju šta profesor radi kao i da mu postavljaju pitanja.Marketing

Najnovije vesti