Pas gleda tužno Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Za šta su sve odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca po novoj Odluci o držanju životinja

Pančevo, Pon, 25/11/2019 - 00:05
Vladimir ĐokovićSkupština grada Pančeva doneće u ponedeljak novu Odluku o držanju domaćih životinja. Prema njoj domaće životinje su životinje za društvo, krupna i sitna stoka, živina, golubovi, pčele, a životinje za društvo su: psi, mačke, i ukrasne i egzotične ptice.

Vllasnik, držalac psa il mačke, dužan da izvrši upis i registraciju psa na način propisan zakonom, kao i da psa mikročipuje, navodi se u odluci.

Opasni psi su oni koji mogu biti opasni za okolinu, a mogu se držati pod uslovima koje propisuje zakon.

“Vlasnik kućnih ljubimaca dužan je da spreči rađanje neželjenih kućnih ljubimaca i to onemogućavanjem kontakta mužjaka i ženke i primenom kontracepcije, kastracije i sterilizacijom ženke”, određeno je u Odluci.

U kući, stambenoj zgradi psi i/li mačke mogu se držati “pod uslovom da životinje drži psa i/li mačku na način kojim ne ugrožava njihovu dobrobit, da im obezbedi adekvatan i siguran smeštaj i neophodnu negu, zdravstevnu zaštitu” u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Dalje se navodi da psi i mačke u stanu “ne smeju da ugrožavaju i uznemiravaju ostale vlasnike” stano, kao i da su vlasnici “dužni da obaveste upravnika zgrade o broju i vrsti pasa i mačaka koje drži u stanu”.

Zabranjeno je ostavljanje pasa i mačaka na balkonu, teresi, lođi, kao i držanje u zajedničkim prostorijama zgrade, osim ako postoji dozvola zgrade.

Pas u dvorištu, propisuje se,  ne mora biti vezan ako je ograda adekvatna da ne izađe.

Psi se izvode na povocu, a svaki vlasnik “ je dužan da odgovorno postupa ukoliko odluči da svog psa pusti sa povoca”. Inacce sa povoca se mogu puštati, od 22 do 9 sati,a ako su škole u blizini do 7.30 časova, i to samo u parku “i na drugoj zelenoj površini”.
MarketingNajnovije vesti