5. Festival humora i satire - Žaoka

Peti ubod kačarevačke Žaoke

Pančevo, Ned, 01/11/2015 - 11:47
Mirjana MarićDrugo veče 5. Festivala humora i satire „Žaoka" održano je sinoć, 31. oktobra, u adaptiranoj zgradi Doma omladine u Kačarevu, koja je ovom prilikom i svečano predstavljena.

„Žaoka", festival koji je međunarodnog karaktera otvorili su gradski većnik za omladinu i sport Marko Radaković i direktorka Doma omladine  Pančevo i doskorašnja direktorka Doma kulture u Kačarevu, Marija Jević.

 

imgl1391.jpg

Događaj je odžan u objektu, koji je Kačarevcima poznat kao Dom omladine. Ova zgrada je godinama bila u lošem stanju, ali je na incijativu Doma kulture i Mesne zajednice uspešno rekonstruisana. Bivša direktorka Doma kulture Kačarevo i sadašnja direktorka Doma omladine Marija Jević rekla je da je na zgradi izvršeno dosta radova, kao što su obijanje maltera, sušenje vlage, ponovo malterisanje, molerisanje i sređivanje stolarije. „Ovo sve je moralo da se stavi u autentičan stil kakav je bio, jer će ova zgrada sada biti pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za nju nije postojala nikakva tehnička dokumentacija, ali sada su svi elementi tu da bi ona ostala autentična kakva je i bila", rekla je Marija Jević.

Veče ispunjeno smehom i kvalitetnim humorom priredili su poznati aforističari i satiričari Slobodan Simić, Miodrag Stošić, Aleksandar Čotrić, Ninus Nestorović, Milan Todorov, Jovo Nikolić i Zoran T. Popović. Čitajući svoje aforizme, posetiocima ovog festivala pružili su nezaboravno veče, obojeno duhovitim razmišljanjima. U okviru programa predstavljen je i dramski komad „Pisma iz Srbije“ Bojana Ljubenovića, koje je izveo glumac Jovan Popović.

 

imgl1401.jpg

imgl1394.jpg

imgl1533.jpg

Nakon zvaničnog dela programa otvorena je izložba karikatura Dušana Gađanskog „Veselo pero“ koji je ovom prilikom rekao:

„Ovde su izloženi komplet radovi koji su nastali u saradnji s mojom dugogodišnjom prijateljicom i književnicom Radom Ilić. To su uglavnom dečije basne, karikature na temu dečjih basni, satirična književnost i ilustracije prema dečjim klasicima kao što su Hamlet, Don Kihot, Braća Karamozovi i sl. Jedan deo izložbe je bio izložen pre nekoliko godina u Beogradu, ali sam u međuvremenu ilustrovao još više knjiga, pa je ovo do sada najveća izložba što se ovih radova tiče.''

 

imgl1587.jpg

Dušan Gađanski se profesionalno bavi karikaturom od sredine devedesetih, kada je počeo da objavljuje radove na stranicama Ošišanog ježa. Kasnije postaje dnevno-politički karikaturista u dnevnom listu „Demokratija“, a nakon toga nastavlja saradnju sa mnogim dnevnim listovima u zemlji. Objavio je više hiljada karikatura u gotov svim značajnjim dnevnim listovima u Srbiji i Crnoj Gori. Redovni je učesnik svih značajnijih međunarodnih festivala karikature i dobitnik nekoliko priznanja. Objavio je knjige „Godine koje su pojeli Skakavci“ (1998), „Demokrature-poslednja petoljetka“ (2002) i „Karikature i komentari“ (2009).

Zgrada Doma omladine Kačarevo je javna svojina Grada Pančeva i biće data na korišćenje Domu kulture Kačarevo. Prostor će biti korišćen za organizaciju programa Doma kulture, gde će raditi i razna udruženja, sekcije i služiće kao mesto gde će omladina moći da se okuplja.

M.M. Veličković
MarketingNajnovije vesti