Društvo

Počeli ‚‚Dani pijaca" u Pančevu (FOTO)

Izvor: 
Tanja Marin Pet, 10/06/2016 - 14:10


PANČEVO – Peti po redu ‚‚Dani pijaca Srbije“ u organizaciji Poslovnog udruženja ‚‚Pijace Srbije“ i Grada Pančeva počeli su danas i trajaće do nedelje, 12. juna, na platou ispred Gradske uprave i delom u Gradskom parku. Ova manifestacija organizovana je sa ciljem da okupi i predstavi proizvođače i prodavce domaće hrane sa pijaca u Srbiji i promoviše pijačnu delatnost.  U isto vreme i na istom mestu održava se i Sajam domaće hrane, vina i rakije ‚‚Ukusi tradiciji“ pod pokroviteljstvom Udruženja ‚‚Ukusi tradicije“ iz Subotice.

Ova tradicionalna manifestacija zamišljena je kao mesto za promociju ponude pijaca iz cele Srbije na kojima se plasira oko 20 odsto ukupne proizvodnje voća i povrća u zemlji. Značaj ‚‚Dana pijace Srbije” za grad Pančevo je, prema rečima gradonačelnika Saše Pavlova, višestruk kako za ekonomiju, tako i za turizam.

– Mi na ovakav način unapređujemo lokalnu ekonomiju, promovišemo proizvođače domaće hrane, a sve to dobija na značaju ako znamo da 80% teritorije grada Pančeva čini poljoprivredno zemljište. Mala i srednja preduzeća, odnosno gazdinstva, na ovaj način imaju priliku da promovišu svoje proizvođačke kapacitete, a tako uređujemo lokalnu ekonomiju. Ono što je takođe veoma važno je da ovako unapređujemo pijačnu delatnost, odnosno pijačne usluge. Pijace odolevaju i predstavljaju kvalitetnu konkurenciju hipermarketima svojom ponudom svežeg voća i povrća, svežeg mesa i mesnih prerađevina, ali i svim onim što nazimamo domaćom proizvodnjom, čime unapređujemo lokalnu ekonomiju i pospešujemo ruralni razvoj, istakao je na otvaranju ‚‚Dana pijaca Srbije, gradonačelnik Saša Pavlov

img_7699.jpg

Manifestaciju „Dani pijaca Srbije” organizuje Poslovno udruženje Pijace Srbije" u saradnji sa lokalnom samoupravom PančevoJKP Zelenilo Pančevo" i Udruženjem Ukusi tradicije” iz Subotice.

– Ovo je prilika da promovišemo pijačne uprave i ono što se u njima prodaje, prvenstveno u kategoriji domaće hrane, regionalnih brendova, organske hrane, suvenira i rukotvorina, onoga što proizvode naši ljudi, rekao je Savo Duvnjak, direktor Poslovnog udruženja ‚‚Pijace Srbije“.

Na „Daniima pijaca Srbije“ učestvuju izlagači iz gotovo cele Srbije, a 10 izlagača je iz Pančeva. Među njima su proizvođači domaće hrane, vinari, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, ljudi koji se bave starim zanatima i rukotvorinama i nekoliko udruženja, a posetioci na njihovim tezgama mogu da kupe domaću hranu (domaće kolače, domaće slatkiše, pite, jela karakteristična za banatski doručak, itd.), mlečne i mesne proizvode, med, vino, rakiju, suvenire, grnčariju, rukotvorine, kao i proizvode starih zanata.

 

img_7784.jpg

 

img_7679.jpg

 

img_7695.jpg

 

img_7704.jpg

 

img_7710.jpg

 

img_7709.jpg

 

img_7741.jpg

 

img_7745.jpg

 

 

img_7728.jpg

 

img_7778.jpgMarketingNajnovije vesti