Društvo

Počeo stručni skup iz oblasti socijalne zaštite u Pančevu

Pančevo, Pon, 03/10/2016 - 17:15
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 4. oktobar – Od ponedeljka, 3. oktobra do petka 7. oktobra u Pančevu će biti održana međunarodna konferencija pod nazivom „Međunarodna iskustva, primeri dobre prakse u radu sa decom i mladima sa teškim iskustvima i ponašanja“ u Prihvatilištu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Sigurnoj kući Pančevo i Domu za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“.

Ovu međunarodnu stručnu razmenu organizuje holandska organizacija Kinder perspectief, u partnerstvu sa Prihvatilištem za žrtve porodičnog nasilja i Domom za decu Spomenak u okviru realizacije projekta Akademija.

– U poslednjih deset godina, u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 314 žena, a samo u ovoj godini 16, rekao Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za socijalnu zaštitu. On je naglasio da je pozitivna vest da je Srbija pre par dana potpisala ugovor sa sa UN ugovor o koji se odnosi na porodično nasilje. Taj dokument se odnosi na borbu protiv nasilja u porodici, i samog porodičnog nasilja prema deci i prema ženama. Nasilja ima puno. Ovo je jako bitna tema, a na ovaj način će se doprineti da se nasilje u porodici smanji, rekao je Čučković.

U narednih par dana članovi organizacije Kinder perspectief pokušaće da prenesu svoj iskustva na stručna lica iz ustanova socijalne zaštite u Pančevu. Dijana Janković, predstavnica Kinder perspectief i koordinatorka projekta, rekla je da su oni sa velikim entuzijazmom došli da organizuju radionice u Spomenku i Sigurnoj kući. 

– Mi već godinama sarađujemo sa ustanovama u Srbiji na različite načine i uz pomoć različitih projekata. Na ovaj projekat smo posebno ponosni. Zato što je to neka vrsta međunarodne razmene iskustva, znanja i pre svega upoznavanja jednih sa drugima. Kolege iz Holandije ovde dolaze da se upoznaju sa stručnjacima u Srbiji i da zajedno uče jedni od drugih. 

O važnosti razmene iskustva govorila je Tanja Lukić, direktorka Doma za decu Spomenak, koja je rekla da je ova razmena iskustva, prakse i znanja koja se primenjuju u radu sa decom koja nose teška životna iskustva i sa decom koja imaju poremećaj u ponašanju, nešto što će stručnim radnicima doprineti u jačanju njihovih profesionalnih kapaciteta.

– Ovo je jedan veoma značajan događaj za samu lokalnu zajednicu i grad Pančevo iz razloga što na jedan ovakav način, jedne međunarodne internacionalne saradnje doprinosimo razvoju Strategije socijalne zaštite u gradu Pančevu. Kao poseban segment ukazujemo na to koliko vodimo računa o delu koji se tiče društvene brige o deci i o mladima, rekla je direktorka Spomenka. 

Radionice će obuhvatiti teme kao što su postavljanje granica u ponašanju dece i mladih kada je u pitanju seksualni razvoj, kako im ukazati kada je nešto normalno, a kada idu preko granice; kako razgovarati sa decom o teškim temama i o problemima;  kako da se pozitivno stimuliše razvoj i kako da se negujemo njihovo pozitivno ponašanje, rekla je Jasna Vujičić, rukovoditeljka Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. Ona je istakla da će se učiti i o tome kako se ophoditi sa agresijom kod mladih i odraslih, kao i da će radionice uloge u timu, saradnja u organizaciji, pomoći da se nauči kako se zajednički rešavaju problemi u organizaciji. 

– Naš posao je težak, svakodnevno, pa nam je saradnja sa kolegama iz Holandije veoma važna. Pored stručnih radnika iz Sigurne kuće, biće tu i kolege iz Centra za socijalni rad iz tima za odrasle i stare i iz tima za mlade, rekla je Jasna. 

Radionice će trajati pet dana i odvijaće se paralelno u Prihvatilištu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Sigurnoj kući Pančevo i Domu za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“.

U četvrtak od 14 do 19h, biće organizovano zajedničko druženje svih korisnika i stručnih lica iz obe ustanove. Marketing

Najnovije vesti