Zena nasilje
U Srbiji je od početka godine u porodičnom nasilju nastradalo 12 žena

Poverenica: Poslednji alarm za preduzimanje mera za sprečavanje nasilja

Izvor: 
Tanjug Sub, 02/07/2016 - 17:54

Masakr u Žitištu kod Zrenjanina i ubistvo žene u Drenovcu kod Knjaževca za manje od 24 sata, poslednji su alarm svim nadležnim službama i organima da hitno reaguju kako bi se preduzele adekvatne i pravovremene mere za sprečavanje partnerskog nasilja koja se prečesto završavaju smrtnim ishodima, upozorila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

„Poslednji stravični događaji samo podsećaju da je ovo jedan od gorućih problema u našem društvu i da borba protiv nasilja nad ženama mora da obuhvata efikasno sprečavanje tragičnih ishoda i rad na promeni svesti i sistema vrednosti, odnosno modela međusobnih odnosa u kojima se podrazumeva da žena treba da ćuti i trpi ukoliko želi da sačuva goli život“, ističe poverenica.

Prema njenim rečima, važno je još jednom istaći da i mediji imaju odgovornost u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, zbog čega je neophodno da se prestane sa izveštavanjem i emitovanjem programa gde se žene omalovažavaju, diskriminišu i stavljaju u podređen položaj.

Kada se tragedija desi, pojedini mediji, nažalost, izveštavaju o događajima na senzacionalistički i u svakom smislu neadekvatan način, navodi se u saopštenju.

Poverenica poziva sve aktere u društvu i sve nadležene organe - od centara za socijalni rad do policije, tužilaštava, sudova, ali i medije i sve građane i građanke da pokažu najviši stepen odgovornosti kako bi se hitno zaustavilo nasilje nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima.

U Srbiji je od početka godine, do zločina u Žitištu i u Knjaževcu, u porodičnom nasilju nastradalo 12 žena, a u odgovoru kako stati na put toj crnoj statistici i masovnim ubistvima stručnjaci ukazuju na važnost uloge nadležnih institucija u praćenju posle razvodnih prilika u porodicama.

Noćašnja tragedija u Žitištu, kada je Z.S. (38) ubio pet, a 20 ljudi ranio, pa posle toga i vest da je muž nožem usmrtio ženu u Knjaževcu nastavak su crne statistike, čiji je povod, kažu stručnjaci, ogromna količina besa, ljutnje, neispunjenih očekivanja, ali i psihijatrijske bolesti, kojima aktuelne vremenske prilike nikako ne idu na ruku.

„Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 12 žena, a od danas, računajući nove slučajeve u Žitištu i Knjaževcu, taj broj je povećan“, rekla je za Tanjug koordinatorka „Sigurne kuće Beograd" Vesna Stanojević

Stanojević primećuje da se zločini poput zločina u Žitištu javljaju periodično u Srbiji, pa bi zato trebalo po njenom mišljenju malo više da se analizira i povede računa o kojim ljudima je reč.

Moramo ozbiljno da pitamo zašto se ništa ne radi na oduzimanju tog nelegalnog i legalnog oružja, pa dolazimo u situaciju da se svi pitaju šta se ovo dešava... Imam utisak da svake godine pričamo isto, svi smo iznenađeni, nekoliko dana ćemo o tome da pričamo i to će na tome da se završi“, navodi Stanojević.

Оpširnije na linku.
MarketingNajnovije vesti