zagađenje Pančevo
Društvo

U Pančevu opet povećana koncentracija suspendovanih čestica u vazduhu

Izvor: 
013info/Tanjug Ned, 26/01/2020 - 19:35I danas je u Pančevu povećana koncentracija suspendovanih čestica. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 18 sati u Pančevu na njihovoj mobilnoj stanici je izmerena dvadesetčetvoročasovna koncentracija od 157 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru vazduha.

Podaci Agncije za zaštitu životne sredine, takođe od 18 sati, kažu da je kod Vatrogasnog doma izmereno 122, u Vojlovici 152, a u Starčevu 128 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru vazduha. U pitanju su takođe dvadesetčetvoročasovne vrednosti.

Prema podacima aplikacije AirVisual u Pančevu je trenutna koncentracija 169 mikrograma PM10 čestica.

Sva merenja ukazuju na to da je u Pančevu vazduh veoma nezdrav.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jako zagađeni su Stari grad u Beogradu i Novi Beograd, kao i centar Beočina, Niš, Pančevo, Smederevo, Valjevo, Bor, Kosjerić, dok je nešto bolja situacija u Subotici, Užicu i Novom Sadu koji su svrstani u kategoriju zagađenih gradova.

Prema podacima sajta Air visual, Beograd se trenutno nalazi na sedmom mestu na globalnoj listi.

Na prvom mestu po zagađenosti je Ulanbatar u Mongoliji, a zatim slede kineski gradovi Peking i Šenjang, Sarajevo, Daka i Biškek u Kirgistanu.

Od gradova u regionu, među prvih 10 našla se i bugarska prestonica Sofija.

Inače, jutros je prema podacima ovog sajta, Beograd bio drugi grad u svetu po zagađenosti, odmah iza Pekinga, sa parametrima pet puta većih od dozvoljenih (324).
MarketingNajnovije vesti