Foto: CoderDojo Pančevo
Društvo

ZAVRŠEN PRVI PANČEVAČKI HACKATHON: Predstavnici najboljih timova putuju u Dablin

Pančevo, Uto, 02/05/2017 - 12:33
Mirjana Marić


U toku prethodnog vikenda, od petka 28. do nedelje 30. aprila, održan je prvi „hackathon“ u Pančevu. Učestvovalo oko dvadesetak takmičara, koji su u roku od 48 sati imali priliku da iskažu kreativnost u rešavanju realnih životnih problema korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija. Takmičenje je orgnizovao tim CoderDojo iz Pančeva, najmlađi finalista Kluba Superste, programa podrške za inovativne, društveno-odgovorne ideje mladih.

Na prvom hackathonu ipak nije izabran samo jedan pobednik. Priliku da svoje ideje prezentuju na konferenciji Coolest Project Awards u Dablinu, 17. juna, imaće predstavnici tri pobednička tima.

Pobednički timovi su Soil Buggy (Mihailo Grbic, Stefan Stepanović, Momčilo Topalović), Home Pro (Nikola Stojaković, Filip Straka) i Bus Navigation (Strahinja Belić, Milorad Brmbota, Filip Rinkovec). 

Projekat "Soil buggy" ima za cilj da unapredi zemljoradnju, olakša je i poveća prihode. "Soil buggy" je samostalni robot koji vrši razna merenja na zemljištu. Na osnovu tih merenja on zemljoradniku daje na uvid kvalitet zemljišta, savete kako da ga poboljša, kao i koje biljne kulture su najisplatljivije za to zemljište. Momci iz ovog tima poručuju: "Ono što naš projekat izdvaja od ostalih jeste precizna obrada podataka."

"HomePro" je projekat pametne kuće koja se kontroliše preko Messenger-a. Cilj je spojiti tehnološku inovaciju sa proizvodom koji je blizak ljudima i omogućiti im da komuniciraju sa uređajima u svojoj kući na način na koji komuniciraju sa ljudima u svojoj okolini.

Bus navigation - "Napravili smo da kad se preko stikera prevuče telefon na telefonu se otvara sajt na kom se prikazuje gde se autobus nalazi na mapi u realnom vremenu i samim tim možemo da procenimo za koliko ce autobus doći do nas. Vozač autobusa bi imao aplikaciju pomoću koje i dobijamo poziciju autobusa. Pomocu te aplikacije vozač takođe može da klikom na dugme javi ukoliko je bus pokvaren."

O najboljim projektima na prvom hackathonu u Pančevu odlučivali su članovi žirija: Denis Hoti i Filip Milenković iz organizacije ConnectingŽarko Dakić iz prostora HubMilan Surla ispred RCT-a, Dušan Pavlov kao predstavnik SmartUp-a i organizatori događaja iz CoderDojo kluba - Antonio AnkajcanNikola Pavlov i Živojin Bojić.
MarketingNajnovije vesti