Azotara sečenje Foto: privatna arhiva
Ekonomija

PANČEVO: Evo zašto se seku i prodaju neki pogoni Azotare (FOTO)

Pančevo, Čet, 30/05/2019 - 14:50
Vladimir Đoković


HIP Azotara je u stečaju, a hoće li biti obnavljanja proizvodnja amonijaka i veštačkih đubriva na tom mestu još uvek je neizvesno. Nedavno su se pojavili simci i fotografije rušenja i sečenja pogona Amonijak 2 i NPK.

Od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, čiji poverenik upravlja Azotarom u stečaju, dobili smo informaciju da je reč o poslovima unovčavanja imovine stečajnog dužnika i da se oni sprovode na osnovu zakonskih propisa i saglasnosti odbora poverilaca i obaveštenja stečajnog sudije.

Poslovi “realizacije prodaje otpadnog metala “ potvrđeno je obavljaju se na pogonima Amonijak 2 i NPK.

 „Amonijak 2 je postrojenje zaustavljeno pre više od 30 godina i u potpunosti tehnološki isključeno iz proizvodnog ciklusa Azotare. Nema ispravne opreme i instalacija koje se mogu dalje koristiti. Eliminacijom ovih instalacija oslobađa se kvalitetan prostor i građevinski objekti koji se mogu kvalitetno iskoristiti, istovremeno se obezbeđuju sredstva za finansiranje postupka stečaja i namirenje poverilaca”, navodi se u informaciji ALSU i dodaje „da je NPK pogon bombardovan 1999. godine i u potpunosti je devastirana oprema i objekat".

ALSU napominje da su aktivnosti u vezi sa prodajom celokupnog otpada iz fabričkog kruga Azotare i devastiranih pogona bile pokrenute pre otvaranja stečajnog postupka.  Kako se navodi novac ostvaren prodajom otpada i dva pogona biće iskorišćen za finansiranje stečajnog postupka i namirenje poverilaca.

 

Azotara sečenje
Foto: privatna arhiva
azotara_secenje_2.jpg

 

Azotara sečenje
Foto: privatna arhiva
azotara_secenje_3.jpg

 

Azotara sečenje
Foto: privatna arhiva
azotara_secenje_4.jpgMarketingNajnovije vesti