Ekonomija

U PANČEVU LICITACIJA DRŽAVNIH NJIVA: Početna cena i do 1,4 miliona evra

Izvor: 
Dragan Vukašinović Uto, 24/09/2019 - 11:24u ponedeljak je je u Gradskoj upravi počeo prvi krug licitacije za nešto preko 8.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u svih 11 katastarskih opština na teritoriji Grada Pančeva. Nadmetanja će trajati do 1. oktobra.

Najniža početna cena je 2.000 dinara za parcelu od dvadesetak ari u Jabuci, a najviša 44,430 dinara koliko iznosi početna cena za jedan veći broj parcela u gotovo svim katastarskim oštinama. Najskuplja njiva koja je ponuđena za zakup je ona površine preko 567 hektara u Omoljici čije korišćenje po početnoj ceni košta nešto preko 1,4 miliona evra godišnje. Kako se sve površine daju u zakup na perido od 10 godina, to znači da će budući korisnik za ovaj pozamašni komad državne zemlje morati da plati ukupno oko 15 miliona evra tokom trajanja čitavog zakupa. Nije mežutim isključeno da bi ova suma mogla da bude i znatno veća ukoliko bude više zaingteresovanih ponuđača.

Devet parcela u Dolovu, Banatskom Brestovcu, Omoljici i Banatskom Novom Selu ponuđeno je za investicioni zakup na 30 godina samostalnim poljoprivrednim proizvođačima i preduzećima koja nameravaju da izgrade ribnjake, da postave zalivne sisteme, ili da se bave voćarskom i povrtarskom proizvodnjom.

Donedavno su državne oranice nuđene na svega godinu dana, što je stvaralo velike probleme u sprovođenju licitacija i teralo ponuđače da na najrazličitije načine zaobilaze propise da bi došli do željenih njiva.  Neretko su pojedinci pribegavali faktičkoj uzurpaciji koju su potom legalizovali kroz licitacije, mada su nemale površine od preko 7.000 hektara bile u klasičnoj uzurpaciji, i nisu se ni pojavljivale na nadmetanjima.

Gradski Sekretarijat za poljoprivedu je uz podršku nadležnog Ministarstva njegove i Uprave za zemljište od 2016. počeo striktno da sprovodi zakon i za dve godine je uzurpacija svedena na ispod jednog procenta od ukupnih površina kojima gazduje pančevačka lokalna samouprava. Zahvaljujuči tome oranice i drugo poljoprivredno zemljište u državnoj svojini sada se izdaje na 10 godina, što proizvođačima daje mogućnost da planiraju proizvodnju na duži rok.

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti