Ekonomija

Veliko interesovanje Pančevaca za legalizaciju

Izvor: 
013info Čet, 14/01/2016 - 18:06

U medijima se pojavila informacija da mnoge lokalne samouprave još nisu započele postupak ozakonjenja, iako je zakon za uvođenje u red „divlje" gradnje usvojen još krajem novembra. Portal 013info je proverio kakva je situacija po ovom pitanju u Pančevu. Razgovarali smo sa Jasminom Panarin Petrović, pomoćnicom sekretara za legalizaciju.

„Po ranije važećim zakonima podnošeni su zahtevi odnosno prijave od strane vlasnika objekata. Na teritoriji grada Pančeva postoji oko 10.500 zahteva iz prethodnog perioda koji nisu rešeni", rekla nam je Jasmina Panarin Petrović.

Zakon o ozakonjenju nije predvideo podnošenje novih zahteva od strane stranaka. Postupak ozakonjenja nezakonito izgrađenih objekata Sekretarijat pokreće po službenoj dužnosti i to nakon dostave zavedenih zahteva podnetih u Republičkom geodetskom zavodu za upis prava svojine po Zakonu o posebnom uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole ili nakon donošenja rešenja o rušenju koji donosi građevinska inspekcija.

Po ovom Zakonu u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu Gradskoj upravi mogu podneti zahtev samo lica po čijem je zahtevu već izvršen upis prava svojine po Zakonu o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektu izgrađenom bez građevinske dozvole u Republičkom geodestkom zavodu.

„Sekretarijat je od Republičkog geodetskog zavoda do sada primio 46 zahteva i po njima su, po službenoj dužnosti, pokrenuti predmeti. Iz Republičkog geodetsko zavoda, Sekretarijat je obavešten da će biti otprilike 250-300 novih predmeta", obavestila nas je Panarin Petrović.

Od 19. decembra godine, kada je ministar finansija odredio brojeve žiro računa na koji će se uplaćivati takse za ozakonjenje, u pančevačkom Sekretarijatu za legalizaciju izdato je 27 rešenja od kojih je 5 postalo pravosnažno i po službenoj dužnosti prosleđeno RGZ. Sekretarijat je nakon provere utvrdio da postoji mogućnost legalizacije u postupcima u kojima su - dostavljeni dokaz o odgovarajućem pravu na zemljište i u kojima je dostavljena tehnička dokumentacija koja po sadržini odgovara Izveštaju o zatečenom stanju objekta, nakon čega je odmah počeo da obaveštava podnosioce zahteva da u roku od 15 dana uplate iznose taksi za ozakonjenje. Deo takse za ozakonjenje, u iznosu u 70 % se uplaćuje na račun grada Pančeva ,15% u korist AP Vojvodine  i 15% u korist Republike Srbije. Od Jasmine Panarin Petrović smo saznali i da će se ukupan broj nelegalnih objekata na teritoriji grada Pančeva utvrditi tek nakon izvršenog popisa nezakonito izgrađenih objekata koji vrši Građevinska inspekcija prema programu popisa koji je donet.

„S obzirom na broj predmeta u obradi, teško da će svi podneti zahtevi moći da se reše u 2016. godini, posebno imajući u vidu da smo, ukoliko podnosilac zahteva nema odgovarajuće pravo na zemljištu, dužni da sačekamo da prethodno okonča postupke pred drugim organima kako bi rešio svoje pravo, a postupak nastavljamo tek nakon dostave dokaza o odgovarajućem pravu na zemljištu ."

Predmet ozakonjenja može biti objekat za koji je vlasnik dostavio dokaz o odgovarajućem pravu na zemljištu. Ukoliko postoji pravo susvojine, pored ovog dokaza dostavlja i pismenu saglasnost svih suvlasnika. To je bio veoma veliki problem i po ranijim zakonima, ali na žalost i ovim Zakonom je isto propisano .

Tek nakon rešavanja ovog pitanja Sekretarijat naknadno obaveštava podnosioce zahteva da dostave Izveštaj o zatečenom stanju sa Elaboratom geodetskih radova. Nakon provere mogućnosti da se objekat ozakoni, obavestiće podnosioce zahteva da u roku od 15 dana dostave dokaz o uplati takse i nakon dostave izdaće se rešenje o ozakonjenju .

„Mogu da napomenem da je zainteresovanost stranaka velika, svakodnevno dolaze u Sekretarijat i interesuju se da se njihovi zahtevi okončaju. Svi bi hteli da reše svoje postupke baš zbog toga što je sada potrebno manje dokumentacije nego što je bilo po ranijim zakonima, i što je taksa za ozakonjenje je mnogo manja nego što je bila naknada za uređivanje građevinskog zemljišta.", zaključila je Jasmina Panarin Petrović.

A. Stojković
MarketingNajnovije vesti