Apoteka Higija
Hronika

PANČEVO: Istraga Višeg tužilaštva 11 meseci čeka mišljenje veštaka

Pančevo, Pon, 23/07/2018 - 08:07
Vladimir Đoković


 

Gradska Apoteka Pančevo je finansijski uništena i samo formalno radi, a Više javno tužilaštvo u Pančevu vodi dve istrage protiv više lica osumnjičenih da pri propasti Apoteke počinili krivična dela. Zajedničko za obe istrage je da se sumnja da je počinjeno krivično delo zloupotreba službenog položaja, da je prvoosumnjičena B.M. (što bi mogli biti Inicijali jedne od bivših direktorki Apoteke), i da se u obe istrage spisi predmeta nalaze na veštačenju.

 

Mlađa, ali istraga u kojoj je navodna šteta za Apoteku veća, 108,5 miliona dinara, traje od prošle godine. Starija istraga Višeg javnog tužilaštva je iz već davne 2015. godine.

 

Starija istraga započeta je zbog navodne štete po Apoteku od 5,2 miliona dinara obuhvatila B.M, D.S, LJ.S, a tužilaštvo ima osnovane sumnje da su prvo dvoje izvršili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja kao saizvršioci, dok su druga dva lica pod sumnjom kao pomagači za isto krivično delo. Iste, 2015. godine, proširena je zbog štete od dodatnih 5 miliona dinara protiv B.M. i D.S. a zbog sumnje na isto krivično delo – zloupotrebu službenog položaja.

 

- U toku ove istrage stavljeno je više zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja policijskoj upravi Pančevo. Do sada je ispitano više desetina svedoka. Pribavljena je brojna dokumentacija u vezi sa poslovanjem Apoteke Pančevo. kaže portparolka Višeg javnog tužilaštva Slavica Crveni.

 

A onda je tužilaštvo 22. avgusta 2017. godine izdalo naredbu da se izvrši ekonomsko finansijsko veštačenje.

- Veštačenje je radi utvrđenja da li u radnjama osumnjičenih koje su navedene u naredbi o istrazi I naredbi za proširenje istrage a u vezi sa postupanjem u Apoteci Pančevo pribavili imovinsku korist drugom fizičkom ili pravnom licu. A ako jeste, kome I u kom iznosu, te po kom osnovu. I da li je u vezi sa poslovanjem osumnjičenih I konkrentnih radnji navedenih u naredbama pričinjena šteta Apoteci Pančevo ili njenom osnivaču Skupštine grada Pančeva. A ako jeste u kom iznosu, objašnjava Slavica Crveni šta je traženo od veštaka da utvrdi.

 

Za gotovo 11 meseci ovlašćeni sudski veštak nije uradio veštačenje – odnosno dao svoje stručno mišljenje.

 

- Više javno tužilaštvo više puta je do sada urgiralo kod veštaka da izvrši određeno veštačenje. I predmet sa veštačenjem vratiti tužilaštvu. Poslednja urgencija veštaku poslata je 8. juna, precizira portparolka Višeg javnog tužilaštva.
MarketingNajnovije vesti