Foto: Vladimir Đoković
Hronika

PANČEVO: Slučaj trovanja u Rafineriji

Izvor: 
013info (Vladimir Đoković/Aleksandar Stojković) Čet, 19/04/2018 - 11:59

U današnjem izveštaju Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Pančevo, naišli smo na informaciju da  su tri osobe zbog trovanja prevezene na VMA. Kako to nije prvi slučaj u poslednjih nekoliko dana, pokušali smo da dođemo do informacija kakva su to trovanja i gde se dešavaju.

Prvo smo došli do nezvaničnih informacija da su se trovanja dogodila u krugu Rafinerije nafte Pančevo.

Informaciju smo proverili i u Opštoj bolnici Pančevo, a direktor bolnice, dr Slobodan Ovuka nam je rekao da se bolnici, u toku jučerašnjeg dana javilo sedam osoba iz kruga Rafinerije koje su se požalile na trovanje. Posle pregleda četiri osobe su puštene, a tri su prebačene na VMA.

 

ovuka.jpg

 

Zvali smo i gradonačelnika Pančeva, Sašu Pavlova.

Pavlov je rekao da ima informaciju da je nekoliko radnika iz kruga Rafinerije zatražilo pomoć juče, neki u Opštoj bolnici u Pančevu, neki od VMA, da ti ljudi nisu životno ugroženi i da su pušteni iz bolnica. Preko  Sekretarijata za ekologiju Gradska uprava tražila je  informaciju od Rafinerije, i dobila odgovor da su kod njih svi procesi u redu. Gradski monitoring nije zabeležio povišene upozoravajuće vrednosti, stoga ni mobilna merna stanica zavoda za javno zdravlje nije angažovana.

 

Saša Pavlov Pančevo
Pavlov

 

Sve je počelo 11. aprila kada je NIS potvrdio da je rafinerija zaustavljena zbog prekida struje. Pokrajinska  inspekcija za zašitu životne sredine i Republička inspekcija rada su bile u Rafineriji tog dana, što je potvrdilo i Osnovno tužilaštvo u Pančevu, koje je reklo da čeka izveštaje. Od tada smo poslali dodatno interesovanje NIS-u o razlozima prekida rada i posledicama, kako ekonomskim, ekološkim tako i zdravstvenim po radnike, kao i pitanja Ministarstvu rada i Pokrajinskoj ekološkoj inspekciji. Odgovore do danas nismo dobili. U sredu smo poslali i imejl VMA, kako bismo saznali više o otrovanima koji su od 11. do 18. aprila stigli do njih. NIS smo ponovo 18. aprila pitali za više informacija. Odgovor nismo dobili.

Šta se to zapravo dešava u Rafineriji i zašto odgovora nema još uvek nije jasno. 013info će pokušati da građane Pančeva detaljnije informiše o ovim događajima.Marketing

Najnovije vesti