Kultura

DRŽAVNI REVIZORI UBRZALI: Ustanove kulture Pančeva donele programe rada za 2018. godinu

Pančevo, Sub, 12/08/2017 - 08:28
Vladimir Đoković

 

Zahvaljujući Državnoj revizorskoj instituciji Gradsko veće Pančeva bilo je u prilici da u avgustu 2017. godine  usvaja programe i finansijske planove ustanova kulture za 2018. godinu. Objašnjenje glasi da postoji zakonska obaveza da ove dokumente ustanove kulture imaju predložiti do 20. jula prethodne za sledeću godinu.

Kulturni centar Pančeva u ovoj godini dobio je podršku za programe sa nivoa republike od 4,8 miliona pa je planove za sledeću godinu koncipirao da bi takvu podršku mogao i da prati. Dom omladine naglasio je da će u 2018. godini izvesti što i ove godine, a da su novi u planu – edukativni programi.

Narodni muzej Pančevo najavio je moguću saradnju sa partnerima iz Rumunije oko IPA projekata za rekonstrukciju zgrade Muzeja. Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji u 2018. godini slavi četvrt veka od osnivanja, sledeće godine će se pored ostalog baviti i projektom zaštite starog jezgra Dolova, kao nepokretnog kulturnog dobra. Istorijski arhiv sa 10 kilometara građe i 10 kilometara očekivanog priliva građe založio se da se u 2018. godini reši pitanje prostora. Na primer preuzimanjem zgrade zatvora. Gradska biblioteka sledeće godine održaće sve uobičajane programe ali bi da se nađe način da se obnove kompjuteri i police, kao i da se proširi skladišni prostor.

Programe su istakli i domovi kulture po naseljenim mestima. Pa će tako u Starčevu biti etažiranja objekta što je samo korak kao izradi krovne konstrukcije. Krovna konstrukcija je problem i u Omoljici jer dom kulture prokišnjava. Kao i delom u Banatskom Brestovcu. Ivanovčani u kulturi akcenat bi da stave na podršci manifestaciji “Prva harmonika Vojvodine” a Kačarevci na razvoju festivala satire “Žaoka”.

U Bantaskom Novom Selu muku u kulturi muče sa nedostatkom velike sale. Dok u Glogonju evo već 10 godina čekaju da se stvore uslovi za dobijanje upotrebne dozvole za novogradnju Doma kulture, pa traže i pomoć grada da se to ubrza, a u međuvremenu sve su bazirali na letnjoj sceni.

 Marketing

Najnovije vesti