Foto: Privatna arhiva
Kultura

Nagrada za Nikolu Dragaša na šabačkoj „Čivijadi”

Izvor: 
013info Čet, 14/09/2017 - 17:20

Nikola Dragaš, ilustrator i karikaturista iz Pančeva osvojio je treće mesto na konkursu za najbolju karikaturu koji je organizovan u okviru četrdeset devete „Čivijade” u Šapcu. 

Tema je i ove godine, kao i prethodnih bila Srbija, a Nikola Dragaš je osvojio priznanje za karikaturu pod nazivom „Topljenje masti”. Prvo mesto je osvojio Zoran Mihajlović, drugu Špiro Radulović, a treće sa Dragašem deli Sava Babić.

U sklopu manifestacije biće održana izložba karikatura, „Čivijaški karneval”, promocija lista „Čivija“ i izbor za predsednika Čivijaške republike. Prvi predsednik bio je Mihailo - Mile Stanković, koji je Šabac proglasio gradom humora i satire. Njega je nasledio Branko Ćopić, a „vladali” su i Nela Eržišnik, Mija Aleksić, Dragiša Penjin, Milenko Zablaćanski, Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Lane Gutović, Sergej Trifunović, Dragoljub Mićko Ljubičić, ekipa „Državnog posla”, Zoran Kesić i Marko Somborac.

karikatura.jpg

 

Šabac je postao prestonica šale i smeha, a njegovi stanovnici nazvani su čivijašima po legendi koja govori o tome kako su ukazali „posebnu čast“ knezu Mihailu. Knez se spremao da krene kolima, a obešenjaci su iz točkova izvadili držače - čivije. Točkovi su se otkačili i knez je ostao u prašini, a Šapčani su pokazali da kod njih od šale ne spasavaju ni moć ni titule.

 Marketing

Najnovije vesti