Razgovor 013: Nikola Dragaš, ilustrator i karikaturista

Nove radionice karikature Nikole Dragaša uskoro počinju sa radom

Pančevo, Pon, 09/01/2017 - 11:00
Mirjana Marić Veličković

Pančevački ilustrator i karikaturista Nikola Dragaš u saradnji sa Domom omladine Pančevo realizovaće Zimsku školu karikature, koja će početi sa radom 14. januara. U toku 2016. godine održao je više radionica karikature po naseljenim mestima, Letnju školu karikature u Pančevu, ostvario saradnje koje su značajne za njegov profesionalni razvoj, ali je prvenstveno najveći deo svog vremena posvetio radu sa decom. 

Prethodna godina bila je izuzetno uspešna za tebe. Započela je sa radom škola karikature, imao si svoju prvu samostalnu izložbu, ilustrovao knjige... Kako bi ti opisao sva ta iskustva?

- Hvala puno, pa hteo ja to sebi da priznam ili ne, definitivno je bila jako uspešna. E, sad uvek gledam da razgraničim šta je to za mene uspeh, i na kraju se svede na to da mi je bitno da sam uživao u svemu tome tj. u crtanju i da je nešto od tog kreativnog i edukativnog rada ostalo iza mene. Rad sa decom u 2016. godini je za mene bilo veliko iskustvo, a pretpostavljam i za njih same, i ja sam jako ponosan na sve njih. Što se tiče ilustrovanja i kariakture, ove godine je bila jako uspešna saradnja sa izdavačkom kućom Vulkan, za koju sam ilustrovao knjigu Borisa Vukovića, DNEVNIK BUDUĆEG TATE. I naravno moram da istaknem moj odlazak u Ameriku (Čikago), gde sam držao radionice crtanja našoj deci, i poznanstvo sa Ocem Radovanom Jakovljevićem, koji mi je puno pomogao, prepoznao ovo što radim, i dan danas uspešno sarađujemo.

Na šta si najviše ponosan?

- Najviše sam ponosan na svoj rad sa decom na radionicama crtanja tj. više sam nekako ponosan na njih same, jer kad neko od njih napravi neku uspeh na nekom konkursu karikature i ilustracije meni je srce veliko kao zgrada, mada sam i sa druge strane u strahu jer oni su jos uvek mladi i zeleni, pa ponekad taj uspeh ume da ih ponese jer misle da su sa tom nagradom rešili sve, a ne shvataju da je svaki taj uspeg samo jedan stepenik, i da mora da se radi i crta svaki dan sa jednakim entuzijazmom koja kod vrsta kreativnog posla bila u pitanju.

Osim indivudalnog rada, značajan deo vremena si posvetio radu sa decom. Koliko ti rad sa njima znači?

- Rad sa decom mi znači jer su oni za mene kao mala ogledala, tu dobijam refleksiju tj povratnu informaciju da sve što sam radio nije bilo uzalud. Sa njima treba biti iskren ali strog, i treba im dati do znanja da ste uvek tu zanjih, jer tako se stiče poverenje. Ponekad znam da budem naporan, gledajući da ih motivišem, jer nekad tražim od njih da urade nešto za dva sata gde bi nekom trebalo i više dana, ali zato posle taj njihov osmeh zadovoljstva nema cenu, a moje srce je ispunjeno kad znam da smo uradili pravu stvar.

U toku leta održana je Letnja škola karikature. Kako si zadovoljan rezultatima?

- Letnja škole je pored dobre zabave i rada, dala nešto veliko a to je da smo mi dobili jedno šest, sedam potencijalnih budućih ilustratora i karikaturista. Od svih njih se posebni izdvajaju Nikolina Jovanović, gimnazijalka iz Pančeva i osnovac Uroš Kuzmanović iz Dolova, oni su nakon škole karikature imali veoma zapažene rezultate na konkursima za karikaturu i ilustraciju.

Kako deca shvataju karikaturu i koliko su kreativni?

- Pa iskreno, s početka su me gledali kao da sam pao sa marsa, očekivali su da će crtati, ali ne da će imati određene zadatke koji će zahtevati da aktiviraju mozak i maštu. Uvek napominjem, da me tehnika crtanja ne zanima, već kako razmišjaju i kako posmatraju okolinu oko sebe, ostalo su sve finese, tehnika crtanja postaje bolja svakodnevnim radom.. Deca su neverovatno kreativna ali ih treba pogurati, dati im primere kako nešto može da se izvede, i kasnije svojim radom sami sebe motivišu, i postaju sve bolji na polju ilustracije i karikature.

karikatura.jpg

 

Kako je zamišljena Zimska škola karikature i kome je namenjena?

- Zimska škola će trajati duže, imaće sličan koncept, samo ću gledati da ovde imamo i neke druge aktivnosti, da posetimo neku izložbu ilustracije i karikature, da pogledamo mozda i neki dobar dokumentarni film o crtanju, gledaću da im dovedem i gosta, nekog od naših emintnih crtača, i naravno biće i pregršt novih tema za crtanje.. Zimska škola karikature biće namenjena deci uzrasta od 6 do 15 godina, s tim što uvek možemo napraviti izuzetak ukoliko neko jako želi da prisustvuje na času.

Koliko je crtanje važno za decu i čime ih sve uči?

- Važno je na prvom mestu što će izaći iz kuće i neće se zalepi za televizor ili računar, družiće sa vršnjacima koji ima interesovanja koja izlaze iz nekog šablona, steći će znanja iz raznih oblasti a prvenstveno iz oblasti ilustracije i karikature, dobro će se zabaviti, moraće takođe dva sata koliko traje čas da izdrže i mene samog, ponekad veoma napornog, ali sve je to za njihovo dobro. Mogu da garantujem da će ova škola biti odskočna daska svakom detetu za bilo koji pravac likovne i primenjene umetnosti.

Na kojim projektima trenutno radiš i kakvi su ti planovi za 2017. godinu?

- Sad trenutno crtam ilustraciju za promo plakat za ovogodišnju Slaninijadu u Kačarevu, zatim pripremam ilustraciju koja će se naći na posteru, fasciklama i kalendarima, povodom proslave Savin dana u Akademiji Svetog Save u Čikagu. Takođe je u planu da ilustrujem knjigu za decu naše sugrađanke Natalije Sknepnek. Naravno, ne zaboravljam ni moj stalan posao u Pošti Srbije, u štampariji, jer to mi plaća račune i stan, i jednako mi je bitno kao i crtanje..

Novogodišnja poruka za ljubitelje crtanja i čitaoce portala 013info.

- Poruka za sve crtače bi bila da budu zdravi, da ih slušaju ruke i oči, puno dobrih ideja i kreativnih tezgi. Ljubiteljima crtanja bih poželeo da odlaze na izlozbe, kupuju izdanja u kojima se nalaze ilustracije naših crtača. I time im pruže podršku u njihovoj borbi da se izbore da koliko toliko mogu da žive od umetnosti. A, mojim dragim prijateljima iz 013info želim prvo da se zahvalim na svoj nesebičnoj podršci koju su mi pružali do sada, i da im poželim mnogo dobrih vesti, članaka i udarnih naslova.

Foto: Božićna karikatura Nikole Dragaša
bozicna2.jpg

 

Foto: Božićna karikatura Nikole Dragaša
bozicna.jpg


Marketing

Najnovije vesti