BUDI
Kultura

PANČEVO: Svečano otvoren festival BUDI

Izvor: 
013info Sub, 12/05/2018 - 15:22Svečanim otvaranjem manifestacije koje je održano u petak, 11. maja na tri lokacije u našem gradu počelo je Bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI). 

- Ovo je već četrnaesta godina kako radimo ovaj festival i neprekidno rastemo, a s druge strane stalno ostajemo mladi i deca čemu se jako radujemo - rekla je Snežana Ćuruvija, umetnička direktorka festivala.

U skladu sa temom "Lepo se igraj" deca, ali i svi odrasli mogli su dobiju jasan uvid u to šta ih očekuje u narednih mesec dana. Festival je inspirisan najčuvenijom igračkom koja potiče iz Danske – LEGO kockama. One su u vidu izložbe „Kockasti univerzum – LEGO u Srbiji” Ane Dajić koja je nastala u saradnji sa Etnografskim muzejom i Klubom ljubitelja LEGO kocaka „Skockani” predstavljene u Galeriji savremene umetnosti. Ispred Etnografskog muzeja obratio se Miloš Matić koji je objasnio kako je nastao ovaj projekat. 

- Ana Dajić je napisala jedan fantastičan master rad o fenomenu LEGO kockica koji je veoma važan i interesantan i Etnografski muzej je to prepoznao. Iako se ovde ne radi o kulturnom nasleđu što je delatnost muzeja, radi se o nečem drugom čemu ćemo se mi kao ustanova okrenuti u narednom periodu, a to je antropološka interpretacija kulture - rekao je Matić. 

Lego kocke nastale 1932. godine i jedne su od omiljenih igračaka svakog deteta na svetu. 

- Kroz promišljanje vlasnika šta kocke treba da predstavljaju davnih tridesetih godina, donet je zaključak da igračke treba da budu reciklažne, da imaju sveukupnu moć kreativnosti i da mogu da služe svim generacijama kasnije za igranje. Tada je još uspostavljen kriterijum da ako ste vi kao mali imali LEGO kocke da se njima i kasnije mogu igrati i buduće generacije. Ta moć leži upravo u reciklažnom karakteru ove LEGO kockica - rekla je autorka izložbe.

Ovom prilikom predstavljena je i izložba "Spektri" Centra za promociju nauke koja je posvećena vidljivim delovima spektra, a održan je i performans „Carevo novo odelo” učenika IV3 Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ (mentor: Predrag Starčević).

​Nakon uvodnog dela, manifestacija je zvanično otvorena u prostoru SKY12 gde su se prisutnima obratili gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, i ambasador Danske u Srbiji Nj.E. gospodin Anders Kristian Haugor. 

- Grad Pančevo je grad kulture i grad mladih, a s uživanjem i pokrovitelj ovakve manifestacije. Na ovakvim manifestacijama deca se druže, ali ovo nije samo njihovo Bijenale već i nas starijih koji se sa njima igramo i na taj način najbolje edukujemo - istako je Pavlov. On se takođe zahvalio Danskoj ambasadi na podršci u realizaciji festivala i na tome što je ova zemlja kreator igračke kojom se i dan danas raduju sve generacije. 

Ambasador Danske u Srbiji Nj.E. gospodina Anders Kristian Haugor je rekao:

- Velika je čast i zadovoljstvo biti gost-domaćin ove manifestacije. Danska ima dugu i snažnu tradiciju razvijanja kulture za decu. Postoji velika mreže istraživača, eksperata, nastavnika i umetnika koji se fokusiraju na značaj kulture razvoja dece, jer današnja deca su budući lideri, doktori i inženjeri. Srećan sam da vidim da Pančevo danas postaje jedno veliko i ozbiljno igralište - rekao je ambasador Danske.

Nakon presecanja crvene trake, BUDI je svečano otvoren, a za zabavni deo programa pobrinuo se bend "Laka" iz Bosne i Hercegovine uz koji su uživali svi prisutni posetioci. 

Tokom mesec dana BUDI će predstaviti preko pedeset programa za decu (izložbe, koncerte, predstave, radionice, performanse, promocije knjiga, filmove, tribine, predavanja…) Više informacija o programima mogu se pronaći na sajt Kulturnog centra Pančeva i na FB stranici festivala.
MarketingNajnovije vesti